Πρώτη κατοικία: Επιδότηση δόσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Πρώτη κατοικία: Επιδότηση δόσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο στήριξης της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών που θεωρούνται οικονομικά ευάλωτα, ενόψει της έναρξης των πλειστηριασμών στις αρχές Ιουνίου, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση από το Δημόσιο της δόσης των στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της προστασίας που θα ισχύσει όταν τεθεί σε λειτουργία ο φορέας απόκτησης ακινήτων. Στόχος είναι να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης από τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης έως ότου συσταθεί ο φορέας.

Ο φορέας απόκτησης ακινήτων, που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών επιτρέποντάς τους να διαμένουν σε αυτά έναντι ενοικίου, προβλέπεται στον νέο πτωχευτικό νόμο για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Το κράτος στην περίπτωση αυτή θα ενισχύει το ευάλωτο νοικοκυριό χορηγώντας επίδομα ενοικίου πρώτης κατοικίας. Το επίδομα διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού. Η σύσταση ωστόσο του φορέα αναμένεται να καθυστερήσει και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι έτοιμος από τις αρχές του 2022. Ετσι, δημιουργείται κενό στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και δη για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αυτά δηλαδή που έχουν χαμηλό εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη.

Η ανάγκη προστασίας της συγκεκριμένης κατηγορίας δανειοληπτών προβάλλει επιτακτικά ενόψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για όλες τις κατηγορίες οφειλετών σταδιακά από τις αρχές Μαΐου. Η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει έως τις 31 Μαΐου και μόνον εφόσον ο οφειλέτης πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τις τράπεζες έχει ανοίξει τη συζήτηση για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω απευθείας επιδότησης των νοικοκυριών αυτών ανεξάρτητα από τη σύσταση του φορέα. Προκειμένου μάλιστα να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, η πρόταση προβλέπει και ο οφειλέτης να καταβάλει ένα μέρος του ενοικίου, π.χ. το ένα τρίτο.

Σημειώνεται ότι για να χαρακτηριστεί κάποιος οφειλέτης ευάλωτος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό του εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ εάν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. 

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Δάνεια σε επιχειρήσεις

Ενεργοποιείται από αύριο Τετάρτη 12 Μαΐου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του οποίου οι εμπορικές τράπεζες θα χορηγούν δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα δάνεια είναι μεταξύ 25.000 ευρώ έως και 1.500.000 ευρώ και θα χορηγούνται από τις 10 συνεργαζόμενες τράπεζες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αφού η συνεργασία με την ΕΑΤ προσφέρει δυνατότητα περιόδου χάριτος έως και 2 έτη, ενώ και το επιτόκιο κάθε δανείου είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Η διάρκεια αποπληρωμής τους κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια. Σκοπός του νέου κύκλου χρηματοδοτήσεων, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΤ, «είναι να τεθεί στη διάθεση της ελληνικής επιχειρηματικότητας ένα ακόμη σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ώστε να αξιοποιήσουν αμέσως το νέο ευνοϊκό περιβάλλον επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά την οδυνηρή εμπειρία της πανδημικής κρίσης».

Οι συνεργαζόμενες τράπεζες είναι: Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Τράπεζα,  Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή