Ο φόβος για πληθωρισμό έριξε τις ευρωπαϊκές αγορές

Ο φόβος για πληθωρισμό έριξε τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές πωλήσεις οδήγησαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη μεγαλύτερη υποχώρηση και στη χειρότερη συνεδρίαση από την αρχή του έτους σε κλίμα ανησυχίας για την άνοδο του πληθωρισμού.

Η ανησυχία οδηγεί σε πτώση τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, αλλά τις ακολουθούν στην κάθοδο όλοι οι κλάδοι. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 2% καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση ύστερα από ανάλογη πτώση που είχε σημειώσει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Υποχώρησαν όλοι οι τομείς, από τις εταιρείες ενέργειας, τις βιομηχανίες καταναλωτικών προϊόντων και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών μέχρι τις μεσιτικές, τις εταιρείες κοινής ωφελείας, τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και τις εταιρείες τεχνολογίας. Ο δείκτης που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας υποχώρησε 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, ενώ ο κλάδος των ορυχείων έχασε μέρος των κερδών που είχε καταγράψει στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Ο ταξιδιωτικός τομέας και ο τομέας των εταιρειών ψυχαγωγίας υποχώρησε κατά 5,7% με ενδεικτικές περιπτώσεις τη μετοχή του σουηδικού ομίλου ψυχαγωγίας Evolution Gaming Group που έκανε «βουτιά» 13,8% και της IAG, ιδιοκτήτριας του βρετανικού αερομεταφορέα British Airways, που σημείωσε πτώση 7,4%.

Ομοίως και ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Thyssenkrupp, του οποίου η μετοχή βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 10,2% καθώς ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση εσόδων για το β΄ τρίμηνο του έτους, οφειλόμενη στη δαπανηρή αναδιάρθρωση και στο κόστος των επενδύσεών του.
Ανάμεσα στους εθνικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με απώλειες 2,47%, ενώ η πτώση της Φρανκφούρτης και του Παρισιού πλησίασε το 2%. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 1,82% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 1,86%.

Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, και οι σημαντικότεροι δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα εν μέσω ανησυχίας πως η άνοδος του πληθωρισμού θα εξωθήσει τη Federal Reserve να προχωρήσει σε άνοδο επιτοκίων. Πτωτικά κινείτο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones, που αργά το βράδυ υποχωρούσε κατά 1,45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή