Μείωση κόκκινων δανείων με γρήγορους ρυθμούς

Μείωση κόκκινων δανείων με γρήγορους ρυθμούς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σημαντική βελτίωση των εκτιμήσεών του για τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα σχέδια τιτλοποιήσεων του κλάδου μέσω του «Ηρακλή 2» καθώς και τις δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης στις οποίες προχωρούν, όπως η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Πλέον ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης NPE για το σύνολο του κλάδου θα μειωθεί κάτω από το 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες έναντι 35% στα τέλη του 2020. Προηγουμένως η Fitch ανέμενε ότι ο δείκτης θα μειωθεί κάτω του 30% στα τέλη του 2021, υπολογίζοντας όμως μόνο τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή 1».

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος, οι πρόσφατες θετικές δράσεις στην αξιολόγηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στις οποίες προχώρησε την περασμένη Παρασκευή (αναβαθμίζοντας τις αξιολογήσεις των Πειραιώς και Εθνικής και τις προοπτικές της Eurobank) αντικατοπτρίζουν την επιτάχυνση των σχεδίων μείωσης του κινδύνου στους ισολογισμούς τους. Η Fitch αναμένει ότι τα πιστωτικά προφίλ των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς θα βελτιωθούν ταχύτερα ως αποτέλεσμα των επικαιροποιημένων πλάνων των διοικήσεων, με τη στήριξη και της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί.  

Πάντως οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν ακόμη χαμηλές, με τον οίκο να εξηγεί πως εξακολουθούν να αντανακλούν την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και την υψηλή επιβάρυνση στα κεφάλαια από τα κόκκινα δάνεια. Ωστόσο, τα νέα σχέδια για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα δύο χρόνια θα υποστηριχθούν, όπως τονίζει, από την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» και την υλοποίηση δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ της Πειραιώς. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου κάτω του 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες, όπως επισημαίνει ο οίκος, στο μισό από ό,τι προέβλεπε πριν.

Στους υπολογισμούς της η Fitch λαμβάνει υπόψη την πιθανή εισροή νέων κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας, κυρίως λόγω των προγραμμάτων αναστολής πληρωμής των δανείων. Οι τέσσερις τράπεζες είχαν «παγώσει» τις αποπληρωμές για δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 (16% των ακαθάριστων δανείων), τα περισσότερα από τα οποία έχουν πλέον λήξει, ωστόσο, για να περιορίσουν την πίεση στους δανειολήπτες και στην ποιότητα του ενεργητικού, έχουν προχωρήσει σε ιδιωτικές αναδιαρθρώσεις και έκαναν χρήση των κρατικών σχεδίων στήριξης.

Ο οίκος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών. Οπως σημειώνει, η λειτουργική κερδοφορία το 2020 ήταν αδύναμη λόγω των υψηλών προβλέψεων, ωστόσο αναμένει ότι το διάστημα 2021-2022 η κατάσταση θα βελτιωθεί λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων, ιδίως στη Eurobank και στην Εθνική Τράπεζα, οι οποίες είναι πιο μπροστά όσον αφορά την «εκκαθάριση» των ισολογισμών τους. 

Ενίσχυση ρευστότητας

Η Fitch, τέλος, υπογραμμίζει και τη βελτίωση που έχει σημειωθεί στο μέτωπο της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών χάρη στην αύξηση των καταθέσεων (9% για το σύνολο του κλάδου το 2020), στη στήριξη της ΕΚΤ και στη βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές χρέους. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κλάδου βελτιώθηκε στο 175% στα τέλη του 2020 από 131% στα τέλη του 2019 και έτσι όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες πληρούν πλέον την ελάχιστη εποπτική απαίτηση του 100%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή