Deutsche Bank: Ασπίδα η νομισματική γέφυρα της ΕΚΤ μετά το PEPP

Deutsche Bank: Ασπίδα η νομισματική γέφυρα της ΕΚΤ μετά το PEPP

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αντικαταστήσει τα οφέλη του προγράμματος PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν αυτό λήξει, όπως σημειώνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της. Ωστόσο, καθώς η μετάβαση μπορεί να μην είναι ομαλή, η ΕΚΤ θα «φροντίσει» να χτίσει μία «νομισματική γέφυρα» μετά το PEPP, κάτι που θα ωφελήσει και την Ελλάδα. Οπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, η Ευρωζώνη πλησιάζει το σημείο καμπής όπου τα εμβόλια έχουν επαρκή «ορμή» ώστε να οδηγήσουν την οικονομία σε μια ισχυρή και διατηρήσιμη ανάκαμψη μετά την πανδημία. Αυτό αναπόφευκτα στρέφει τα βλέμματα όλων στη… ζωή μετά το τέλος του PEPP.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το PEPP αποτέλεσαν συμπληρωματικές πολιτικές το 2020, ωστόσο καθώς τα κεφάλαια της Ε.Ε. αρχίζουν να ρέουν, οι αναπτυξιακές προσδοκίες στις χώρες με υψηλό χρέος θα ενισχυθούν και το Ταμείο θα αρχίσει να αποτελεί υποκατάστατο του PEPP. Η μετάβαση όμως από το ένα «εργαλείο» στο άλλο δεν θα είναι ομαλή (τα οφέλη του Ταμείου θα αργήσουν να φανούν) και έτσι η ΕΚΤ αναγκαστικά θα χτίσει μια μετά PEPP νομισματική γέφυρα. 

Αυτή η γέφυρα μπορεί να έχει τη μορφή ταχύτερων αγορών υπό το «κλασικό» QE, πιο ευνοϊκούς όρους για τα δάνεια TLTRO καθώς και πιο ισχυρά μηνύματα για τη μελλοντική πολιτική της ΕΚΤ. Επίσης, η ΕΚΤ ενδέχεται να ενεργοποιήσει έναν νέο ειδικό φάκελο που θα μοιάζει στο PEPP μέχρι η οικονομία να επιστρέψει στα προ COVID επίπεδα.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Μαρκ Γουόλ, ο οποίος υπογράφει την έκθεση, η Ελλάδα είναι απίθανο να χάσει τα οφέλη που της προσέφερε το PEPP όταν αυτό λήξει. 

Πρώτον, όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε το PEPP τον Μάρτιο του 2020, δεσμεύτηκε στην «ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης». Αυτός είναι ένας ισχυρός στόχος. Κατά τον Γουόλ, είναι απίθανο η ΕΚΤ να «απενεργοποιήσει» αυτή τη δέσμευσή της έως ότου περάσει η απειλή μιας άνισης ανάκαμψης μετά την πανδημία, τόσο στην οικονομία όσο και στο τραπεζικό σύστημα. Και αυτό μπορεί να πάρει χρόνια.

Δεύτερον, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η ΕΚΤ να ενεργοποιήσει αυτόν τον νέο «ειδικό» φάκελο αγοράς ομολόγων, με ευελιξίες τύπου PEPP, για την περίοδο ανάκαμψης από την πανδημία. Σε αντίθεση με τον αρχικό φάκελο του PEPP, αυτό το πρόγραμμα-γέφυρα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δίχτυ ασφαλείας και να μην είναι απαραίτητα συμπληρωματικό των σημερινών αγορών της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή