Ηλεκτρονικά από Ιούνιο η υποβολή αίτησης και για τις αναπηρικές συντάξεις

Ηλεκτρονικά από Ιούνιο η υποβολή αίτησης και για τις αναπηρικές συντάξεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δομική αλλαγή», που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων, χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ και τη λειτουργία του συστήματος «Ατλας» ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, κατά την παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με βασικό θέμα την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της επικουρικής ασφάλισης, το δημογραφικό πρόβλημα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρόκειται για το σύστημα ψηφιακής σύνταξης, στο οποίο εντός του Ιουνίου αναμένεται να ενταχθούν και οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων που θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης πιθανότατα εντός του Ιουνίου, θα λάβουν ηλεκτρονικά τη σύνταξή τους με γρηγορότερες διαδικασίες. Από το περασμένο καλοκαίρι, ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ και τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου, κι έχουν εκδοθεί ήδη περίπου 27.000 ψηφιακές συντάξεις, κυρίως χηρείας και δευτερευόντως συντάξεις γήρατος αγροτών. Οι αιτήσεις των υποψήφιων συνταξιούχων αναπηρίας υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Ατλας» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Καθώς μάλιστα δεν λείπουν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε και στη λήψη επιπλέον μέτρων, με αιχμή τη συνεργασία του ΕΦΚΑ με ιδιώτες προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων και να μη δημιουργηθεί νέο «στοκ». 

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε πως καθήκον της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα σε ένα διαφορετικό μονοπάτι και θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ενέταξε τόσο την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων όσο και το εργασιακό σχέδιο νόμου που αναμένεται σήμερα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ασφαλιστικό σύστημα, με αρκετούς από αυτούς ακόμα να αναρωτιούνται εάν θα καταφέρουν κάποια στιγμή να πάρουν σύνταξη, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης οι συντάξεις δεν σταμάτησαν να διανέμονται. Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στη δυσμενή εξέλιξη των δημογραφικών προβολών, στη γήρανση του πληθυσμού και σημείωσε ότι με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επιχειρείται η μετατροπή του ισχύοντος διανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των επικουρικών συντάξεων, καθώς και οι αναπτυξιακές προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας. Οπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, «με το νέο σύστημα, αποσυνδέεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης από τους δημογραφικούς συσχετισμούς και τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουμε στους μελλοντικούς συνταξιούχους υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από αυτές που θα ελάμβαναν με τους υφιστάμενους κανόνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή