Επενδύσεις και έργα υποδομών απογειώνουν τον τουρισμό

Επενδύσεις και έργα υποδομών απογειώνουν τον τουρισμό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές επενδύσεις έχουν δρομολογηθεί και θα δρομολογηθούν στον ελληνικό τουριστικό κλάδο καθώς αυτός ωριμάζει και αναβαθμίζεται απευθυνόμενος σε υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ταξιδιώτες. Τα δε κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιτρέψουν στη χώρα να βελτιώσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της και να υλοποιήσει επενδύσεις σε υποδομές που θα προσθέσουν δυναμική στην αναπτυξιακή διαδικασία. Αυτή είναι η συνισταμένη των απόψεων των Ελλήνων developers όπως διατυπώθηκε σε σχετικό πάνελ στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νότιας Ευρώπης της Hill International (Hellas), είπε πως αποτελούν ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και πρόκληση τα νέα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και αυτά που προβλέπονται στην ελληνική πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας του ΟΛΠ, η μαρίνα Αλίμου, το project του Ελληνικού, που αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, η επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας, η χερσόνησος του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου θα δημιουργηθεί μια μαρίνα-κόσμημα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μας περιμένει μια χρυσή δεκαετία για έργα τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα.

Ο Αθανάσιος Καραγιάννης, επικεφαλής επενδύσεων της Prodea Investments, επισήμανε όμως και το ζήτημα της εκπαίδευσης τονίζοντας πως «είναι πολύ βασικό θέμα η εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας στον τουρισμό, ακόμα και από το σχολείο». Σημείωσε πως στην Ελλάδα ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι εν γένει οικογενειοκρατούμενος και δεν υπάρχει η σωστή εκπαίδευση, γεγονός που πολλές φορές αποτελεί «αγκάθι» για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality, σημείωσε πως ο όμιλός του προχωρεί σε ένα μπαράζ τουριστικών επενδύσεων εδώ και έξι χρόνια, όπως το συγκρότημα Amanzoe, τα Αστέρια Γλυφάδας, ένα υπερπολυτελές hybrid city resort με κόστος 110 εκατ. ευρώ και η ξενοδοχειακή μονάδα στο Καλό Λιβάδι στη Μύκονο. Τόνισε πως τα επόμενα χρόνια, με τις επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, οι τουρίστες, από 7 εκατ. που είναι σήμερα, μπορούν να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τριπλασιαστούν.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές και να εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις αστικές αναπλάσεις, τις επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της. Οπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει, λόγω υποδομών, να υποδεχτεί 35-40 εκατ. τουρίστες. Πρέπει να εστιάσει στον ποιοτικό τουρισμό και να αναπτύξει τον θρησκευτικό και τον αθλητικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, προσελκύοντας τουρίστες με αναβαθμισμένες ανάγκες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από όλους στη στροφή των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών προς κτίρια αειφόρα, πράσινα, με χαμηλή ηλεκτρική κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή