Οι τυχεροί των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Οι τυχεροί των φετινών φορολογικών δηλώσεων

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστέρηση, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το οικονομικό επιτελείο εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. 

Σύμφωνα με πηγές από την ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαΐου, καθώς ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Taxisnet οι πρόσφατες αλλαγές που προβλέπουν την απαλλαγή από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια όσων έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που βάσει του νόμου απαλλάσσονται από τα τεκμήρια και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Και προφανώς ακόμα δυσκολότερη είναι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των ανωτέρω φορολογουμένων, δεδομένου ότι απαιτούνται τροποποιήσεις στο υπολογιστικό σύστημα. 

Οι καθυστερήσεις ωστόσο δεν πρόκειται να μεταβάλουν τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει τη δυνατότητα υποβολής τους, είτε στα τέλη Ιουλίου αποπληρώνοντας τον τυχόν φόρο που προκύπτει σε 8 μηνιαίες δόσεις, είτε στα τέλη Αυγούστου καταβάλλοντας διπλή δόση (του Ιουλίου και του Αυγούστου). Μάλιστα όσοι εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 3%.
Αυτοί που θα σπεύσουν, όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά να υποβάλουν με το άνοιγμα του Taxisnet τη δήλωσή τους, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και αυτό καθώς φέτος δεν θα καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης, το εισόδημά τους θα υπολογιστεί με τη νέα κλίμακα που προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22%), ενώ η προκαταβολή φόρου έχει περιοριστεί στο 55% από 100%. Οι περισσότεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν θα πληρώσουν φόρο για τη χρήση του 2020, αλλά θα έχουν και επιστροφή φόρου. 

Παραδείγματα 

Χωρίς υποχρέωση προκαταβολής φόρου. Ελεύθερος επαγγελματίας με ακαθάριστα έσοδα 18.000 ευρώ. Ο ανωτέρω δηλώνει δαπάνες ύψους 3.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθεί για το ποσό των 15.000 ευρώ. Στον επαγγελματία έγινε παρακράτηση φόρου 20%, δηλαδή 4.000 ευρώ. Ο φόρος που προκύπτει ανέρχεται στις 2.000 ευρώ και με το τέλος επιτηδεύματος φθάνει στις 2.650 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο επαγγελματίας θα έχει επιστροφή φόρου 1.350 ευρώ.

Χωρίς υποχρέωση προκαταβολής φόρου. Ελεύθερος επαγγελματίας με ακαθάριστα έσοδα 35.000 ευρώ. Ο ανωτέρω δηλώνει δαπάνες ύψους 10.000 ευρώ. Θα φορολογηθεί για το ποσό των 25.000 ευρώ. Στον επαγγελματία έγινε παρακράτηση φόρου 20% ή διαφορετικά 7.000 ευρώ. Ο φόρος που προκύπτει ανέρχεται στις 4.500 ευρώ και με το τέλος επιτηδεύματος φθάνει στις 5.150 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο επαγγελματίας θα έχει επιστροφή φόρου 1.850 ευρώ.

Με προκαταβολή φόρου. Ελεύθερος επαγγελματίας είχε καθαρά φορολογητέα κέρδη για το 2019 ύψους 25.000 ευρώ. Για τα κέρδη αυτά δεν παρακρατήθηκε φόρος. Ο φόρος που κατέβαλε ανήλθε στις 12.126 ευρώ (5.850 ευρώ φόρο εισοδήματος, 426 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης και 5.850 ευρώ προκαταβολή φόρου). Για το 2020 τα εισοδήματά του ανέρχονται στα ίδια επίπεδα. Με τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 9%, την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% θα πληρώσει 6.975 ευρώ. Δηλαδή λιγότερα κατά 5.151 ευρώ ή 42,48%.

Αποδείξεις

Δεν ισχύει το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληγέντες της πανδημικής κρίσης καθώς και για τους συνταξιούχους άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, για τους υπόλοιπους το μέτρο της συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του πραγματικού εισοδήματος επιβάλλεται με εκπτώσεις, οι οποίες ενεργοποιούνται ανάλογα με το ύψος των αποδείξεων που συγκέντρωσαν. Οσοι συγκέντρωσαν αποδείξεις πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από 30% επιβάλλεται πέναλτι με συντελεστή 11% αντί 22% που προβλέπει η νομοθεσία. Για όσους συγκέντρωσαν ακόμα μικρότερο ποσοστό αποδείξεων εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα. Με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το οικονομικό επιτελείο επί της ουσίας:

α) Αν κάποιος έχει καλύψει με ηλεκτρονικές αποδείξεις μεταξύ 20% και 30% του εισοδήματος εφαρμόζεται συντελεστής 11% στη διαφορά μεταξύ ποσού που κάλυψε και απαιτούμενου ποσού (30%). Για παράδειγμα αν κάλυψε 25%, εφαρμόζεται συντελεστής 11% στη διαφορά μεταξύ 25% και 30% του εισοδήματος, δηλαδή ουσιαστικά στο 5% του εισοδήματος.

β) Αν κάποιος έχει καλύψει κάτω από 20%, εφαρμόζεται:

• Συντελεστής 22% στη διαφορά μεταξύ ποσού που κάλυψε και του ποσού που αντιστοιχεί στο 20% του εισοδήματος.

• Συντελεστής 11% στη διαφορά μεταξύ 20% και 30% του εισοδήματος, δηλαδή ουσιαστικά στο 10% του εισοδήματος.

Τα τεκμήρια «παγώνουν» για:

• Οσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2020 χαρακτηρίστηκε με βάση τον ΚΑΔ πληττόμενη λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COV1D-19 ή ανεστάλη η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής.

• Εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020.

• Ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε διαστήματος εντός του 2020.

• Οσους εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «Συν-Εργασία» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020.

• Ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή