Τουρκία: Βαρύ πλήγμα για τουρισμό και οικονομία

Τουρκία: Βαρύ πλήγμα για τουρισμό και οικονομία

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό αποδεικνύεται το κόστος της πανδημίας για την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, που δέχθηκε καίριο πλήγμα το περασμένο έτος και κινδυνεύει να χάσει δεύτερη χρονιά εν μέσω του νέου κύματος του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα. Στη διάρκεια του περασμένου έτους τα έσοδα της Τουρκίας από τον τουρισμό σημείωσαν πρωτοφανή πτώση 65% και περιορίστηκαν στα 12,1 δισ.  δολάρια, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των τελευταίων 12 μηνών μέχρι τον Φεβρουάριο έλλειμμα ύψους 37,8 δισ. δολαρίων. Το βάρος της τουριστικής βιομηχανίας και των τουριστικών εσόδων για την οικονομία της γειτονικής χώρας καθίσταται σαφές αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία με τα αντίστοιχα του 2019. Τότε η Τουρκία είχε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με το πλεόνασμα να φτάνει στα 3,76 δισ. δολάρια. Η χώρα είχε προσελκύσει 52 εκατ. τουρίστες που της είχαν αποφέρει τουριστικά έσοδα ύψους περίπου 35 δισ. δολαρίων.

Η αρνητική εξέλιξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και ειδικότερα η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών έχει οδηγήσει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) να αναθεωρήσει επί τα χείρω την εκτίμησή του για  τη «θεμιτή αξία» του τουρκικού νομίσματος και την ισοτιμία του. Τώρα την προσδιορίζει στις 9,5 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή του ήταν για 7,5 τουρκικές λίρες. Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν οι Ρόμπιν Μπρουκς και Ουγκράς Ουλκού, οικονομολόγοι του IIF, τα μειωμένα τουριστικά έσοδα και οι εκτεταμένες εισαγωγές χρυσού της Τουρκίας θα έχουν ως αποτέλεσμα να φτάσει φέτος το έλλειμμα στο 4% του τουρκικού ΑΕΠ.

Για το τρέχον έτος η Τουρκία φιλοδοξεί να προσελκύσει 30 εκατ. τουρίστες, δηλαδή περίπου τους διπλάσιους από όσους την επισκέφθηκαν το περασμένο έτος όταν υποχώρησε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ευελπιστεί να συγκεντρώσει, έτσι, τουριστικά έσοδα ύψους 23 δισ. δολαρίων που θα της δώσουν τη δυνατότητα να καλύψει τα ελλείμματά της αλλά και να αναπληρώσει εν μέρει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας που έχουν εξανεμισθεί.

Ενδέχεται, ωστόσο, να διαψευσθούν οι ελπίδες της παρά την υποχώρηση που καταγράφεται τελευταία στα κρούσματα της γειτονικής χώρας. Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε νέο εθνικό lockdown που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Μαΐου, σε μια προσπάθεια να σώσει τη φετινή τουριστική σεζόν και να διασφαλίσει την εισροή ξένου συναλλάγματος που συνοδεύει τους τουρίστες. Τα κρούσματα έχουν όντως υποχωρήσει κατά περίπου 75% από τα υψηλά επίπεδα των 15.000 την ημέρα στα οποία έφταναν στα μέσα Απριλίου. Ισως όμως η μείωση να έρχεται πολύ αργά για να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα, καθώς η Ρωσία έχει αναστείλει κάθε πτήση προς την Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο, ενώ η Βρετανία την έχει εντάξει στη λίστα της με τις χώρες που βρίσκονται στο κόκκινο από πλευράς πανδημίας.

«Η Ευρώπη έχει διακόψει τις πτήσεις, η Ρωσία το ίδιο», τονίζει ο Σερντάρ Καρτσιλίογκλου, επικεφαλής της ένωσης στελεχών ξενοδοχείων της Τουρκίας στο τουρκικό θέρετρο Μπόντρουμ, την αρχαία ελληνική πόλη Αλικαρνασσό. Ο ίδιος διερωτάται από πού ελπίζει η κυβέρνηση να έρθουν τα 30 εκατ. τουρίστες και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας πως «αν η κυβέρνηση δεν προσφέρει οικονομική στήριξη στον κλάδο, τότε οι τουριστικές εγκαταστάσεις θα περιέλθουν στο έλεγχο των τραπεζών». Μιλώντας, άλλωστε, στο Bloomberg, ο Αχμέτ Αρσλάν, στέλεχος του τουριστικού ομίλου Aktarli Group που διαχειρίζεται αλυσίδα ξενοδοχείων, τόνισε πως «προ καιρού συζητήσαμε για το κατά πόσον θα αρχίσουν να έρχονται οι τουρίστες τον  Μάιο, ενώ τώρα αναρωτιόμαστε για το αν θα αρχίσει η τουριστική σεζόν τον Ιούλιο». Ο ίδιος επισημαίνει, παράλληλα, πως ο εγχώριος τουρισμός δεν έχει τη δυνατότητα να σώσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς πολλοί Τούρκοι «είτε έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους, είτε έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στις αποταμιεύσεις τους για να αντεπεξέλθουν στην περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων ή απλώς διστάζουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους».

Προκειμένου, πάντως, να προσελκύσει τουρίστες το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν θα απαιτεί τεστ για τον κορωνοϊό από τους πολίτες 16 χωρών που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, αδιακρίτως του αν ο εκάστοτε επισκέπτης είναι εμβολιασμένος ή όχι. Ανάμεσα στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται η Βρετανία, το Ισραήλ, η Ουκρανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Κίνα και η Ιαπωνία. Η κυβέρνηση Ερντογάν ευελπιστεί έτσι να ανταγωνιστεί γειτονικές της τουριστικές χώρες και κατά κύριο λόγο την Ελλάδα και την Κύπρο, που έχουν δηλώσει ανοικτές σε τουρίστες από τη Βρετανία, το Ισραήλ και από τις χώρες του Περσικού Κόλπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή