«Βλέπουν» άνοδο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

«Βλέπουν» άνοδο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις μελλοντικές προοπτικές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής εμφανίζονται εγχώριοι και ξένοι αναλυτές σε νέες εκθέσεις τους, παρά τη διαφαινόμενη έξοδο της εταιρείας από την αγορά των ΗΠΑ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα νέα έργα που έχει δρομολογήσει η εισηγμένη και τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα δεν έχουν αποτυπωθεί επαρκώς στην αξία της μετοχής της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Wood & Company προχώρησε σε νέα αύξηση της τιμής-στόχου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, από 17,6 ευρώ σε 18 ευρώ (52% υψηλότερα από τη σημερινή τιμή της μετοχής). Σημειωτέον ότι πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική αναθεώρηση της τιμής-στόχου από τη Wood & Company, η οποία πριν από λίγους μήνες είχε αυξήσει τον στόχο από τα 14,8 ευρώ σε 17,6 ευρώ/μετοχή. Μάλιστα, οι αναλυτές της εταιρείας προχωρούν στις κινήσεις αυτές χωρίς να υπολογίζουν καν τη θυγατρική στις ΗΠΑ. 

Ειδικότερα σημειώνουν ότι «παρά το πρόσφατο πρόβλημα στην αμερικανική αγορά ηλεκτρισμού, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί μια ελκυστική επενδυτική επιλογή χάρη στη συνέπεια εκτέλεσης του επενδυτικού της προγράμματος και στη λειτουργική κερδοφορία της. Πιστεύουμε ότι η αγορά δεν έχει αφομοιώσει πλήρως το επιπλέον 1 GW ισχύος για το οποίο έχει δεσμευτεί η εταιρεία». Στο πλαίσιο αυτό, η Wood υπολογίζει επιπλέον ότι κατά την περίοδο 2021-2025 η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 1,57 GW (με στόχο τα 3 GW), με το χαρτοφυλάκιο να περιλαμβάνει όχι μόνο αιολικά έργα, αλλά επίσης φωτοβολταϊκά και έργα αντλησιοταμίευσης. 

Ειδικότερα, η εταιρεία εκτιμά ότι 430 MW θα αφορούν νέα αιολικά έργα στην ξηρά, 200 MW θα είναι θαλάσσια αιολικά και 300 MW θα είναι φωτοβολταϊκά, ενώ στα παραπάνω μεγέθη προστίθεται και το έργο της αντλησιοταμίευσης των 650 MW στην περιοχή της Αμφιλοχίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει παραδοθεί προς χρήση στο τέλος του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας προσανατολίζεται στη λύση της πλήρους αποεπένδυσης από την αγορά των ΗΠΑ λόγω των ζημιών που δημιουργήθηκαν ως «απόνερα» των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων στο Τέξας, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Μια πλήρης αποχώρηση θα προκαλέσει λογιστική ζημία της τάξεως των 95 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο λειτουργικών κερδών αναμένονται απώλειες της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Euroxx Securities αυξάνει την τιμή-στόχο σε 16,5 ευρώ/μετοχή, από 15,8 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 40% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμής της μετοχής. Η εταιρεία προβλέπει μια σημαντική διανομή μερίσματος της τάξεως του 3,1%-4,1% για την περίοδο 2020-2024, πολύ υψηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες εταιρείες, ενώ κάνει λόγο για μέση ετήσια αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA κατά 6,8% για την περίοδο 2020-2024.

Αυτή την περίοδο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεκινά την κατασκευή αιολικού πάρκου 330 MW στην περιοχή Καφηρέα της Εύβοιας, ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες η διοίκηση της εισηγμένης ενέκρινε την έναρξη της επένδυσης για το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, ύψους της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης εκτιμάται ότι θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο. Η εταιρεία δρομολογεί ένα ακόμα σχετικό έργο στο Αμάρι του Ρεθύμνου Κρήτης, επένδυση της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή