ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη, ανησυχίες στις ΗΠΑ

Θετικό κλίμα στην Ευρώπη, ανησυχίες στις ΗΠΑ

Ανοδικά έκλεισαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφότου είχε προηγηθεί η συνεδρίαση με τις βαρύτερες μαζικές πωλήσεις από την αρχή της χρονιάς. Τα δυναμικά οικονομικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και οι ενδείξεις για ταχεία ανάκαμψη αντιστάθμισαν την ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των τιμών και τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,30%, όταν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού πριν από το κλείσιμο επικρατούσε διαφορετικό κλίμα. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν πτώση της τάξεως του 1,20% και 1,42% εξαιτίας του ότι τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έδειξαν μία άνοδό του πέραν των προβλέψεων αναλυτών και οικονομολόγων, επιτείνοντας τον προβληματισμό για τον αρνητικό αντίκτυπό του στην ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόκειται για την τρίτη συνεδρίαση στη Γουόλ Στριτ με απώλειες. Το έναυσμα δόθηκε με τις πωλήσεις των μετοχών των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, ενώ ο δείκτης S&P 500, αφού την Παρασκευή έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ, χθες σημείωνε τη σοβαρότερη πτώση από τις 25 Φεβρουαρίου.

Η άφθονη ρευστότητα στο διεθνές οικονομικό σύστημα, η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και το πρόσφατο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά εμπορευμάτων αναθερμαίνουν τους φόβους περί πληθωρισμού, ενόσω οι προηγμένες οικονομίες επανεκκινούν μετά την καραντίνα. Οπως επισημαίνει η αναλύτρια Μαρίζα Βεϊτμάνι, υπεύθυνη στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στη State Street Global Markets, «αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε εάν η άνοδος των τιμών στις ΗΠΑ είναι μεταβατική, όπως μας λέει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ή είναι κάτι μονιμότερο, που πρέπει να μας ανησυχεί».

Το ευρώ ως προς το δολάριο παρουσίασε χθες εξασθένηση κατά 0,6% στο 1,2076 δολάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του κατά το κλείσιμο από τις 30 Απριλίου. Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε χθες με άνοδο 0,82%, με 0,20% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με 0,19% ο CAC 40 στο Παρίσι και με 0,23% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, καθώς και ο IBEX στη Μαδρίτη. Τη μεγαλύτερη ώθηση έδωσαν οι μετοχές των πετρελαϊκών και των εξορυκτικών ομίλων χάρις στο ράλι που είχε προηγηθεί στην αγορά εμπορευμάτων. Τέλος, το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να αυξηθούν 90,2% τα κέρδη των ευρωπαϊκών ομίλων, σύμφωνα με τη Refinitiv IBES, έναντι προβλέψεων για 83,1% την περασμένη εβδομάδα.