Ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο, πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές

Ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο, πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε στενό εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να έχουν τα ηνία, χωρίς πάντως να προχωρούν σε ακραίες κινήσεις. Το επιφυλακτικό κλίμα που κυριαρχεί το τελευταίο διήμερο στις διεθνείς αγορές και το οποίο οφείλεται κυρίως στους φόβους των επενδυτών γύρω από τον πληθωρισμό, αναπόφευκτα επηρεάζει και την εγχώρια αγορά, ωστόσο δεν αλλάζει προς το παρόν τη βραχυπρόθεσμη τάση η οποία παραμένει ανοδική. Αναλυτές βέβαια σημειώνουν πως απαιτείται περισσότερη προσοχή στα παρόντα επίπεδα τιμών, καθώς το Χ.Α. δείχνει ότι χρειάζεται νέους ανοδικούς καταλύτες και καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές για να υπερβεί τις 920 μονάδες και να ανοίξει ο δρόμος προς τις 950 και 1.000 μονάδες. 

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,15% στις 894,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 91,99 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, σημεία στήριξης είναι οι 884 και 860 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,44% στις 2.171,11 μονάδες, ενώ στο +2,7% και στις 1.371,10 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης χάρη στο ράλι σε Attica Bank (+11,8%), Πλαστικά Θράκης (+14,68%), Αβαξ (+9,26%) και Πλαίσιο (+7,55%). Από τα μη τραπεζικά chips, οι Jumbo και ΔΕΗ ξεχώρισαν ανοδικά με κέρδη άνω του 1%, ενώ, στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν «Μυτιληναίος» (-2,42%) και ΕΛΠΕ (-1,30%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,40% και έκλεισε στις 588,58 μονάδες, λόγω των πιέσεων σε Εθνική Τράπεζα (-4,29%) και Eurobank (-1,45%), ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο +0,24% και η Πειραιώς αμετάβλητη στο 1,58 ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, αργά το βράδυ της Τρίτης, η MSCΙ προχώρησε στην ένταξη της Eurobank στον δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι που αναμενόταν ευρέως από την αγορά, και κατά συνέπεια τη διέγραψε από τον δείκτη Small Cap. Παράλληλα, από τον δείκτη Small Cap διεγράφη και η μετοχή της Πειραιώς, καθώς πλέον η τράπεζα, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει κεφαλαιοποίηση που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.

Αν και η MSCI αποδείχθηκε κάπως… συντηρητική αφού η αγορά έδινε υψηλές πιθανότητες για την εισαγωγή και άλλων μετοχών στον βασικό της δείκτη Ελλάδας (π.χ. Εθνική Τράπεζα και «Μυτιληναίος»), ωστόσο όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ισχυρό σήμα για το Χ.Α. μιας και σηματοδοτεί την αρχή ενός κύκλου νέων εισαγωγών στους δείκτες του οίκου μετά μια περίοδο αρκετών διαγραφών.

Να σημειωθεί ότι στον MSCI Standard βρίσκονται ήδη οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo και με την προσθήκη της Eurobank οι ελληνικές συμμετοχές αυξάνονται σε τέσσερις. Τον Μάιο του 2020, μετά και τις ισχυρές πιέσεις που είχαν δεχθεί οι ελληνικές μετοχές λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας, η MSCI είχε προχωρήσει στη διαγραφή από τον βασικό δείκτη Ελλάδας των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και «Τιτάν», ενώ τον Νοέμβριο διέγραψε και τη Motor Oil.

Οι διεθνείς οίκοι έχουν εκτιμήσει πως οι εισροές για τον τίτλο της Eurobank θα είναι σημαντικές, με τη Société Générale να τις τοποθετεί κοντά στα 120 εκατ. δολάρια και την VTB Capital στα 198 εκατ. δολ., με παράλληλες εκροές ύψους 28 εκατ. δολαρίων λόγω της αφαίρεσης της συστημικής τράπεζας από τον δείκτη Small Cap.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή