Ισχυρή ανάπτυξη «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα

Ισχυρή ανάπτυξη «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα

ισχυρή-ανάπτυξη-βλέπει-η-κομισιόν-γ-561361474

Καλά νέα για την ανάπτυξη στη χώρα έκρυβαν οι χθεσινές ανοιξιάτικες προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά παράλληλα χτύπησαν προειδοποιητικά καμπανάκια για τη δημοσιονομική επιδείνωση που έφερε η πανδημία και τα μέτρα στήριξης.

Το επόμενο καλό νέο από τις Βρυξέλλες αναμένεται στις 26 Μαΐου, όταν η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τη 10η έκθεση μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, η οποία προβλέπεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση 750 εκατ. ευρώ SMPs και ANFAs, τον Ιούνιο, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου.

Συνυπολογίζοντας για πρώτη φορά τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν τοποθετούν τη χώρα σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 4,1% φέτος (έναντι μέσου όρου 4,2% στην Ε.Ε.) και 6% το 2022 (έναντι 4,4% στην Ε.Ε.). Οι προβλέψεις είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξες από αυτές της κυβέρνησης (3,6% φέτος και 6,2% το 2022, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στις 30 Απριλίου) και βελτιωμένες σε σύγκριση με τις προηγούμενες, χειμερινές προβλέψεις της (αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% και 5% το 2020 και 2021), που  δεν συνυπολόγιζαν το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ισχυρή ανάπτυξη «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα-1

Προβλέπεται, επίσης, ανάκαμψη του τουρισμού (αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 9,1% φέτος και 14,8% του χρόνου). Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη, ιδίως σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη του τουρισμού, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι και για τις επιχειρήσεις, μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Η ανεργία που προβλέπεται σταθερή στο 16,3% φέτος και με ελαφρά υποχώρηση στο 16,1% το 2022, έναντι των πολύ πιο αισιόδοξων κυβερνητικών εκτιμήσεων για 14,6% φέτος και 12,8% το 2022.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει υποστεί βαρύ δημοσιονομικό πλήγμα, λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβε, με το έλλειμμά της να διαμορφώνεται φέτος στο 10% του ΑΕΠ της και να υποχωρεί στο 3,2% του ΑΕΠ της το 2022, έναντι 7,5% του ΑΕΠ φέτος και 3,7% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται στο 7,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,6% το 2022, πολύ κοντά στις κυβερνητικές προβλέψεις (7,2% φέτος και 0,3% το 2022).

Στο χρέος, φυσικά, η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταγωνίστρια με 208,8% του ΑΕΠ της φέτος και 201,5% του ΑΕΠ της το 2022 (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για 205,6% του ΑΕΠ φέτος και 189,5% του ΑΕΠ το 2022).

Η Επιτροπή επιφυλάσσει θετικά λόγια για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι κατάφεραν να στηρίξουν την απασχόληση και να δώσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Προειδοποιεί, πάντως, από την άλλη ότι περικλείουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους, σε περίπτωση κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων στα δάνεια που δόθηκαν κατά την πανδημία. Επίσης, δημοσιονομικούς κινδύνους «βλέπει» η Κομισιόν στο σχέδιο για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή