Πρόσω ολοταχώς για την ανάπτυξη

Πρόσω ολοταχώς για την ανάπτυξη

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όχημα την ψηφιοποίηση και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες είναι έτοιμες να επιτελέσουν τον βασικό τους ρόλο, αυτόν της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό τόνισαν οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πλαίσιο της χθεσινής τοποθέτησής τους στο Φόρουμ των Δελφών, επισημαίνοντας εκτός από την ετοιμότητα του τραπεζικού συστήματος και την ευκαιρία που ανοίγεται για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία. 

Καταλύτης σε αυτή την πορεία, που επέτρεψε στις τράπεζες να αφήσουν πίσω τους την κληρονομιά του παρελθόντος, εξυγιαίνοντας σε σημαντικό βαθμό τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια, υπήρξε ο «Ηρακλής», το νομοθετικό πλαίσιο για την επέκταση του οποίου αναμένεται, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή.

Η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, προϋποθέτει ότι οι τράπεζες θα έχουν επανέλθει στην κερδοφορία, και το επιχειρησιακό πλάνο της Eurobank που προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό NPEs έως τα τέλη του χρόνου και ισχυρή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, αποτελούν τα εχέγγυα που αναδεικνύουν τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος. «Επόμενος στόχος είναι να κατευθύνουμε τους πόρους με σύνεση και ευθύνη σε βιώσιμες με περιβαλλοντικούς όρους», σημείωσε ο κ. Καραβίας, παρακολουθώντας παράλληλα τις διεθνείς εξελίξεις. «Κάνουμε μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές αιχμής, συμβάλλοντας στην ευρύτερη προσπάθεια της χώρας για την ψηφιοποίηση και αθροιστικά οι τράπεζες επενδύουν πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως σε αυτή την προσπάθεια». 

Ευκαιρία για να αφήσουμε πίσω μας το επενδυτικό κενό της προηγούμενης δεκαετίας χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης, που αθροιζόμενοι με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ανεβάζουν τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα στα 72 δισ. ευρώ για την προσεχή 5ετία. Οι πόροι του RRF θα είναι ο καταλύτης για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου από αυτό της κατανάλωσης που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια και «οι τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν ως αξιόπιστος μηχανισμός για τη διοχέτευση αυτών των κονδυλίων, ασκώντας ρόλο συμβούλου προς τις επιχειρήσεις». Με αρωγό τις τράπεζες «σημαντικό βάρος θα έχει ο ιδιωτικός τομέας», σημείωσε ο CEO της Alpha Bank, εξηγώντας ότι «τα κριτήρια διοχέτευσης των κεφαλαίων της Ε.Ε. δεν αποσκοπούν στη διατήρηση του status quo και οδηγούν σε νομοτελειακή αλλαγή της τρέχουσας δομής της οικονομίας και μετατόπιση του προσανατολισμού προς την εξαγωγική δραστηριότητα, την έρευνα και καινοτομία, καθώς και την προοπτική των συγχωνεύσεων και εξαγορών, ώστε να αυξηθεί το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και να αξιοποιηθούν οι οικονομίες κλίμακας».

Αναφερόμενος στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου επεσήμανε ότι η πράσινη οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης και σημείωσε ότι η τράπεζα τοποθετήθηκε εγκαίρως στο ζήτημα, εντάσσοντας στη λειτουργία της κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG. Στόχος είναι η υποστήριξη επενδύσεων που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία. Αισιόδοξος ότι το Ταμείο Ανάπτυξης αποτελεί «δώρο», που θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη, υπήρξε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, εξηγώντας ότι η ψηφιοποίηση ευνοεί την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Το συγκριτικό μειονέκτημα –μέχρι πρόσφατα– του ελληνικού επιχειρείν μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα την επόμενη μέρα, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη κρίση άφησε πίσω της υγιείς επιχειρήσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη τα προσεχή χρόνια.

Αν. Ενρία: Δάνεια έπειτα από αξιολόγηση

«Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν στην επόμενη μέρα αρκεί να μπορούν να αξιολογούν τους πελάτες τους και να διακρίνουν ποιοι μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους», ανέφερε στην ομιλία του στο πλαίσιο του Φόρουμ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία. Στην Ελλάδα οι πιστώσεις αναπτύχθηκαν κατά 10% το 2020 αλλά, όπως επεσήμανε ο κ. Ενρία, «θα πρέπει να έχουμε καλά δάνεια για να αποφευχθεί στο μέλλον η δημιουργία νέων αθετήσεων», τονίζοντας παράλληλα ότι το ποσοστό των NPEs στη χώρα μας έχει πέσει αρκετά, ωστόσο υπάρχουν ακόμα δάνεια που πρέπει να τακτοποιηθούν. Ο επικεφαλής του SSM ανέφερε πως και την περίοδο της πανδημικής κρίσης η στήριξη των τραπεζών στην οικονομία δεν σταμάτησε, και κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας ότι θα έχουν τη στήριξη της ΕΚΤ. Από την πλευρά της ΕΚΤ υλοποιήθηκαν μέτρα που ενίσχυσαν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και είναι σημαντικό ότι οι τράπεζες «έχουν επανέλθει στην αγορά, με εκδόσεις διαφορετικών εργαλείων και ομολόγων. «Οι περισσότερες εκδόσεις πήγαν πολύ καλά», τόνισε ο κ. Ενρία και το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες υπήρξε μεγάλο. Ερωτηθείς για την προοπτική δημιουργίας Asset Management Company, ο κ. Ενρία σημείωσε ότι πέρα από το πρόγραμμα «Ηρακλής», οι εταιρείες διαχείρισης διαθεσίμων έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά σε άλλες χώρες και τα δύο εργαλεία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή