ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ ανεκτέλεστων παραγγελιών για Cenergy

Ρεκόρ ανεκτέλεστων παραγγελιών για Cenergy

Tη δυναμική της εταιρείας για το σύνολο του έτους αποτυπώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η Cenergy Holdings. Η εταιρεία κατέγραψε το υψηλότερο ανεκτέλεστο παραγγελιών που πέτυχε ποτέ στους δύο κλάδους δραστηριοτήτων της, στα 650 εκατ. ευρώ, από 550 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, επιτυγχάνοντας μέσα σε ένα τρίμηνο αύξηση του καθαρά ανεκτέλεστου κατά 150 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα των επιτυχημένων συμμετοχών σε δημοπρασίες έργων και διεθνείς διαγωνισμούς. Οι πρόσφατες αναθέσεις της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, της κατασκευής ενός υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στο Ισραήλ, καθώς και οι συμβάσεις-πλαίσια που υπογράφηκαν με σημαντικούς διαχειριστές δικτύων είναι μερικά παραδείγματα της επιτυχημένης εμπορικής δραστηριότητας της εταιρείας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Παρά τη δυσμενή συγκυρία που έχουν διαμορφώσει διεθνώς οι συνθήκες της πανδημίας, oι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2021 κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό και διαμορφώθηκαν στα 228,4 εκατ. ευρώ. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στα 18 εκατ. ευρώ (-4% σε σχέση με το περυσινό α΄ τρίμηνο), ενώ οι αυξανόμενες τιμές των μετάλλων έδωσαν ώθηση στο EBITDA, το οποίο είναι αυξημένο κατά 2,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Το ισχυρότερο EBITDA και τα χαμηλότερα καθαρά χρηματοοικονομικά κόστη απέφεραν κέρδη προ φόρων ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με το 1,9 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου του 2020. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ, από 2,0 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αντιπροσωπεύοντας το 2,0% των πωλήσεων (έναντι 0,9% το α΄ τρίμηνο 2020).

O κλάδος καλωδίων, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, συνεχίζει να βρίσκεται σε θέση ισχύος λόγω του υπάρχοντος σημαντικού χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων παραγγελιών, της δυναμικής που έχει αναπτύξει η αγορά αιολικής ενέργειας, καθώς και της ικανότητας επέκτασής του σε νέες αγορές. Ο τομέας των καλωδιακών έργων αναμένεται να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητάς του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, οδηγώντας την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου. Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επηρεάζεται περισσότερο από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και θα βασιστεί στην ανάκαμψη της ζήτησης ενέργειας αλλά και στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης για να ανακτήσει υψηλά περιθώρια κερδοφορίας. 

Συνοπτικά, η Cenergy Holdings, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανακοινώνει για πρώτη φορά αποτελέσματα τριμήνου, προσβλέπει σε μια θετική χρονιά, με σταθερά επίπεδα εσόδων και ικανοποιητικά λειτουργικά περιθώρια. «Το καλό ξεκίνημα του 2021 αναδεικνύει την ικανότητά μας να διατηρούμε και να αξιοποιούμε τη δυναμική που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και να θέτουμε έτσι μια καλή βάση για μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά για τη Cenergy Holdings. Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, οι εμπορικές μας ομάδες, τόσο στον κλάδο καλωδίων όσο και στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραγγελιών, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά ενεργειακά έργα ανά τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξιος Αλεξίου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.