Prodea: Επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ σε ακίνητα

Prodea: Επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ σε ακίνητα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ για την αγορά και ανάπτυξη νέων ακινήτων δρομολογεί μέχρι το τέλος του 2023 η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ. Οπως ανέφερε χθες, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, ο Αρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «ήδη έχουμε υπογράψει συμφωνίες για το 50% των εν λόγω επενδύσεων, ενώ το προσεχές διάστημα εκτιμούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις και για το υπόλοιπο 50% αυτών». Από το παραπάνω ποσό, το 80% θα αφορά κτίρια γραφείων και εγκαταστάσεις logistics και το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί στις υπόλοιπες κατηγορίες επενδυτικών ακινήτων, όπως π.χ. τα τουριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, μόνο στον τομέα των logistics «τρέχουν» αυτή την περίοδο επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων κτιρίων συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ. Πρόκειται για μια συνολική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, η Prodea συνεργάζεται με εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης logistics στην περιοχή του Ασπροπύργου, προχωρώντας σε προσύμφωνα αγοράς των ακινήτων μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Οπως σημείωσε χθες ο κ. Καρυτινός, ο τομέας των logistics είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Παράλληλα ευνοείται και λόγω της ανάδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, που σταδιακά πρόκειται να περιορίσει τις ανάγκες για φυσικούς χώρους καταστημάτων. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ακίνητα προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις (πέριξ του 7,5%-9,5%), ενώ είναι και πιο προσιτά οικονομικά. «Για να κατασκευάσουμε ένα πολυτελές κτίριο γραφείων απαιτούνται ακόμα και 5.000 ευρώ/τ.μ., ενώ για ένα σύγχρονο κτίριο logistics το αντίστοιχο κόστος είναι μόλις 500-1.000 ευρώ/τ.μ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυτινός.

Επίσης, η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασία με τον όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate, προχωρώντας σε αγορές μέρους των ακινήτων που αναπτύσσει η τελευταία. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συνεργάζονται αυτή την περίοδο για το έργο της ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά, μια επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Το κοινό σχήμα Dimand (σε συνεργασία και με την EBRD) και Prodea έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης για τα επόμενα 99 χρόνια. Η έναρξη της παραχώρησης σηματοδοτεί την πλήρη ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α΄ εξαμήνου του 2023. Στο ακίνητο είναι πιθανό να προστεθεί και ξενοδοχειακή χρήση.

Παράλληλα, η Prodea προχωρεί και σε κινήσεις περαιτέρω ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά τη συμφωνία με τη Lamda Development για την απόκτηση του κτιρίου γραφείων Ilida Business Center στο Μαρούσι. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 11.750 τ.μ., με την αξία τής εν λόγω επένδυσης να υπολογίζεται σε 39 εκατ. ευρώ, όσο ήταν δηλαδή το τραπεζικό δάνειο που συνοδεύει το συγκεκριμένο κτίριο. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα εμπορικό σημείο, όπισθεν του εμπορικού κέντρου Golden Hall και πλησίον του κτιρίου της Helexpo. Εκτός αυτού, προσφέρεται για υπεραξίες, με δεδομένο ότι ένα τμήμα του είναι κενό κι επομένως μπορεί να μισθωθεί σε νέους χρήστες. Αλλωστε, το συγκεκριμένο ακίνητο προσφέρεται για τη φιλοξενία πολλών εταιρειών ταυτόχρονα. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019, η εταιρεία Lamda Ilida Office SMSA, στην οποία ανήκει το ακίνητο (πρόκειται για 100% θυγατρική της Lamda), εμφάνισε έσοδα εκμετάλλευσης ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή