ΑΝΑΛΥΣΗ

Αργή η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Αργή η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Τα στοιχεία που έδειχναν την αδυναμία της αγοράς εργασίας τον μήνα Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν εξαπίνης τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), αν και η πίστη στην ανάκαμψη της οικονομίας δεν κλονίστηκε. Παρά ταύτα, αντιλήφθηκαν πως ο ρυθμός αποκατάστασης της απασχόλησης θα είναι περισσότερο ανομοιογενής από όσο είχαν προβλέψει. Τον προηγούμενο μήνα, συγκεκριμένα, προστέθηκαν 266.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή μόλις το ένα τέταρτο των προβλεπόμενων από τους οικονομολόγους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Αρχικά είχε θεωρηθεί πως ο Απρίλιος θα συνιστούσε ουσιαστικά την απαρχή μιας σταθερής πορείας για την τόνωση της απασχόλησης, αλλά τελικώς έθεσε ποικίλα ερωτήματα σχετικά με πράγματα, που αλληλοσυνδέονται. Tέτοια είναι οι αποφάσεις των ανθρώπων για το εάν θα εργαστούν, μεσούσης της πανδημίας, τα εμπόδια που γεννιούνται λόγω έλλειψης δομών για τη μέριμνα των παιδιών και κλειστών σχολείων, η επιβράδυνση στον ρυθμό των εμβολιαστικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, η συμφόρηση στα παγκόσμια συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας για πρώτης ανάγκης αγαθά, όπως οι ημιαγωγοί, και τα αυξημένα κρατικά επιδόματα ανεργίας της κεντρικής κυβέρνησης, που ίσως ωθούν ορισμένους δυνητικά εργαζόμενους να μένουν σπίτι. Εν αντιθέσει με τον μειωμένο αριθμό θέσεων εργασίας, που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο, στα τέλη Μαρτίου αυτές είχαν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ της τάξεως των 8,1 εκατομμυρίων, περιστέλλοντας και το χάσμα με τα 9,8 εκατομμύρια όσων ακόμα παρέμεναν εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Οπως υπογραμμίζει σε ομιλία της στην Ενωση Προώθησης Επιχειρηματικής Αρθρογραφίας, η Λέαλ Μπραΐνερντ, «τα στοιχεία φανερώνουν ότι η ζήτηση για εργατικά χέρια και η προσφορά βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης, αλλά ανακάμπτουν, όπως φαίνεται, με διαφορετικές ταχύτητες και ίσως προκληθούν εξ αυτού του γεγονότος τριβές». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «οι άνθρωποι δεν έχουν παύσει να φοβούνται μήπως κολλήσουν τον ιό, ανησυχούν για τις επιπτώσεις της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ πολλοί γονείς αναμένουν την επαναλειτουργία των σχολείων». Κατά την κ. Μπραΐνερντ, όλα τα δεδομένα της αγοράς εργασίας, η οποία βελτιώνεται σποραδικά, δικαιώνουν τη στάση της Fed, η οποία διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς τίτλων μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκαμψης. Προβλέπεται πως η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει την πιο ρωμαλέα της ανάπτυξη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι εταιρείες θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ προσφάτως ο αριθμός των νέων ημερησίων μολύνσεων από τον κορωνοϊό ελαττώθηκαν σε επίπεδα, που τελευταία φορά είχαν υπάρξει στην αρχή της πανδημίας. 

Ωστόσο, όπως η Λέαλ Μπραΐνερντ, επισημαίνει, δεν έχουν επιστρέψει στο σχολείο σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών, όσον αφορά το πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ μόνον το 25% των ηλικίας 18-64 ετών εργαζομένων εμβολιάστηκε πλήρως, μέχρι στιγμής. Η απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κογκρέσου να παρατείνουν το επιπλέον επίδομα ανεργίας των 300 δολαρίων την εβδομάδα έως τον Σεπτέμβριο, έχει αναχθεί σε φλέγον θέμα. Ορισμένοι κυβερνήτες πολιτειών προσκείμενοι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα το διακόψουν, αν και τα στελέχη της Fed αποσυνδέουν το βοήθημα αυτό από την προθυμία των ανθρώπων να ψάξουν δουλειά. Ισχυρίζονται πως δεν τους αποτρέπει, αλλά οι φόβοι για την υγεία τους και άλλα θέματα. Τέλος, ο ρυθμός βελτίωσης της αγοράς εργασίας επηρεάζει ευθέως την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία έχει δηλώσει πως δεν θα την τροποποιήσει, παρά μόνον, «όταν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ως προς την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης».