Πιέσεις στην Ευρώπη λόγω ανησυχίας για πληθωρισμό

Πιέσεις στην Ευρώπη λόγω ανησυχίας για πληθωρισμό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ανομοιογενή επίδοση ολοκλήρωσαν χθες τη συνεδρίαση οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό την επίδραση της αγοράς εμπορευμάτων, όπου παρατηρήθηκαν απώλειες. Και αυτό στη συνέχεια διαμόρφωσε το κλίμα και για τις μετοχές των εξορυκτικών ομίλων, οπότε συμπαρασύρθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις και οι δείκτες συνολικά.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κάμψη 0,14%, περιορίζοντας τη μεγάλη ενδοσυνεδριακή πτώση του κατά 1,7%, με -0,59% στο Λονδίνο ο FTSE 100 και με -0,46% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι λοιποί εμφάνισαν κέρδη, με τον DAX να ενισχύεται κατά 0,33% και τον CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,14%. Στη δε απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ύστερα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις με απώλειες, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν πριν από το κλείσιμο της αγοράς άνοδο της τάξεως του 1,11% και 0,94% αντιστοίχως. Η βελτιωμένη εικόνα στην αγορά απασχόλησης κατεύνασε τους φόβους του επενδυτικού κοινού για την όξυνση των πιέσεων από πλευράς τιμών. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, όπως η Tesla – o δημιουργός και επικεφαλής της Ελον Μασκ δήλωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε ψηφιακό νόμισμα bitcoin, προξενώντας πτώση της αξίας του στην αγορά. Τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ομίλων και των οργανισμών κοινής ωφελείας διέκοψαν την πτώση διαρκείας του S&P 500. 

Tο ευρώ ως προς το δολάριο, χωρίς μεγάλη μεταβολή από την Τετάρτη, διαπραγματευόταν χθες στο 1,2077 δολάριο. Το αργό Νέας Υόρκης αποδυναμώθηκε σημαντικά, υποχωρώντας περισσότερο από ποτέ από τις 5 Απριλίου και εντεύθεν σε ποσοστό 4,1%.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο δείκτης του κλάδου πρώτων υλών είχε μια κάμψη της τάξεως του 0,3%, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη μεταξύ των λοιπών κλάδων. Στην περίπτωση της ενέργειας, ο κλαδικός δείκτης χθες είχε πτώση 1,4%. Πτώση είχε και ο τομέας αυτοκινήτου, ενώ όμιλοι κοινής ωφελείας, περίθαλψης και τηλεφωνιών παρουσίασαν χθες κέρδη. Οπως παρατηρεί, τέλος, ο Μάικλ Χιούζον, προϊστάμενος αναλυτής αγορών της CMC Markets, «οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν απώλειες, μιας και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό διαμόρφωσαν το κλίμα, αν και η πτώση αυτή αποδείχθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις βραχείας διάρκειας. Σε ένα πολύ ευμετάβλητο περιβάλλον, οι αγορές καλούνται να απαντήσουν στο εάν ο πληθωρισμός έχει απλώς μεταβατικό χαρακτήρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή