Επενδύσεις 3,1 δισ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς

Επενδύσεις 3,1 δισ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα νέας γενιάς εντείνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με τη ζήτηση για υψηλές ταχύτητες να έχει εκτοξευθεί λόγω και της πανδημικής κρίσης. Σήμερα, οι τρεις μεγαλύτεροι όμιλοι τηλεπικοινωνιών, ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Wind, διαθέτουν συνολικά ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα χρόνια.

Πρωταγωνιστής, ως προς το ύψος των νέων επενδύσεων, είναι ο ΟΤΕ, ο οποίος μέχρι και το 2023 διαθέτει κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) ύψους 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Υπολογίζεται ότι έως το τέλος της φετινής χρονιάς ο όμιλος θα επενδύσει κεφάλαια της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ αναπτύσσει υποδομές οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) σε νέες περιοχές ή όπου δεν ήταν εφικτή η κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι την καμπίνα (FTTC), έχοντας διαπιστώσει ότι η ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες βαίνει αυξανόμενη. Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν πρόσφατα γνωστά, ο ΟΤΕ έχει πετύχει, μέσω επενδύσεών του, η διαθεσιμότητα δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι –επιτρέπουν ταχύτητες 100 Mbps ή μεγαλύτερες– να αντιστοιχεί σε 360.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αριθμό που επιδιώκει να αυξήσει σε 500.000 έως το τέλος της φετινής χρονιάς. 
Η στρατηγική αυτή αποδίδει καρπούς, με τον ΟΤΕ να απορροφά, κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ευρυζωνικών υπηρεσιών, ενώ οι νέες συνδέσεις υπηρεσιών οπτικής ίνας ανήλθαν σε 60.000 – μέγεθος-ρεκόρ, σύμφωνα με όσα αναφέρει έκθεση της Citi.

Η Vodafone, όπως ανέφερε χθες, κατά το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Χάρης Μπρουμίδης, δρομολογεί επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, στην επόμενη πενταετία. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα σχετίζεται με την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με τη Vodafone να θέτει ως στόχο, σε μία τριετία, 150.000 νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σύνδεση με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH). Επίσης, η εταιρεία προχωράει στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου στο Αιγαίο που θα διασυνδέει 11 νησιά. Το έργο, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.

Η Wind έχει σκοπό να διαθέσει, την επόμενη πενταετία, κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε 5G και νέας γενιάς δίκτυα. «Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο. Απαιτούνται επενδύσεις σε υποδομές που θα επιτρέψουν να φτάσει η οπτική ίνα στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, ώστε να μειώσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από τα προηγμένα κράτη», ανέφερε χθες στο Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής.

Πέραν των επενδύσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, στην ενίσχυση της ευρυζωνικότητας αναμένεται να συμβάλει σημαντικά το έργο, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ, Ultra-Fast Broadband (UFBB) με αντικείμενο την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε περιοχές που δεν  προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις. Ο διαγωνισμός του έργου που υλοποιείται ως σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), εκτιμάται ότι θα εισέλθει στο επόμενο στάδιο, της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, το προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή