Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας

Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το δημογραφικό πρόβλημα της Κίνας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γήρανση του πληθυσμού της Κίνας θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες ο οικονομολόγος και σινολόγος Ράιμοντ Γιόινγκ, επικεφαλής των οικονομολόγων του χρηματοπιστωτικού ομίλου ΑΝΖ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων που φέρουν τον πληθυσμό της Κίνας να αυξάνεται μεν ακόμα, αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά το 1950. 

Σύμφωνα με τον εν λόγω οικονομολόγο, η Κίνα θα δει το εργατικό της δυναμικό να μειώνεται κατά 70 εκατ. άτομα μέσα στα επόμενα χρόνια και «αυτή η μείωση θα αποτελέσει πλήγμα για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να ενισχύσει την παραγωγικότητα του εργατικού της δυναμικού. Τονίζει, άλλωστε, πως πρόκειται για κώδωνα κινδύνου προς την παγκόσμια κοινότητα και όχι απλώς προς την Κίνα. Παράλληλα προειδοποιεί πως εκτός από το πλήγμα που θα δεχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα, θα υπάρξουν και άλλες επιπτώσεις όπως, για παράδειγμα, στις αγορές ανά τον κόσμο, καθώς στην Κίνα υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποταμίευσης που συνήθως τις στηρίζει. Η Κίνα έχει πράγματι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποταμίευσης και πολλοί συνηθίζουν να επενδύουν τις οικονομίες τους και συχνά να τις τοποθετούν σε συνταξιοδοτικά Ταμεία της χώρας.

Οικονομολόγοι που παρατηρούν τις δημογραφικές εξελίξεις στην Κίνα έχουν τονίσει πως το πρόβλημά της δεν πρόκειται να λυθεί ακόμη κι αν καταργηθεί η πολιτική του ενός παιδιού που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Συνιστούν στο Πεκίνο να υιοθετήσει άλλες πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τις γεννήσεις. Οπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, το υψηλό κόστος της στέγης και γενικότερα της διαβίωσης αλλά και οι δαπανηρές σπουδές έχουν αποθαρρύνει τους Κινέζους που δεν αποκτούν πλέον μεγάλες οικογένειες. 

Το θέμα είναι καίριας σημασίας για την κινεζική οικονομία, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κλάδους όπως η μεταποίηση που χρειάζεται μεγάλο αριθμό φτηνών εργατικών χεριών. Παράλληλα, όμως, αυξάνονται οι μισθοί και καθιστούν λιγότερο ελκυστικές τις κινεζικές βιομηχανίες, ενώ τα εργατικά χέρια που διαθέτει τώρα θα χρειαστεί να αποκτήσουν περισσότερες δεξιότητες προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να σημειώσει πρόοδο.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν διεθνείς αναλυτές, το θέμα είναι εξαιρετικά πιεστικό, επισημαίνοντας ότι «όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και ότι κάτι πρέπει να κάνει το Πεκίνο». Σύμφωνα με τον Γιόινγ, η μείωση των γεννήσεων δεν πρόκειται να αντιστραφεί ακόμη κι αν το Πεκίνο εγκαταλείψει την πολιτική του ενός παιδιού. «Το σημαντικότερο είναι να μπορέσει η Κίνα να διατηρήσει την ανάπτυξή της μέσω της τεχνολογικής προόδου και των τεχνολογικών επιτευγμάτων, να επιδιώξει την τεχνολογική της αναβάθμιση και την ανάπτυξη βιομηχανιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και να μετασχηματίσει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη κατά τρόπο βιώσιμο. Οπως τόνισε, μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν «πιο ρεαλιστική», παρά να προσπαθεί κανείς να αυξήσει τον αριθμό των γεννήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή