Η Ν. Κορέα ετοιμάζει μονάδα-μαμούθ για επεξεργαστές

Η Ν. Κορέα ετοιμάζει μονάδα-μαμούθ για επεξεργαστές

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ν. Κορέα μπαίνει δυναμικά στον αγώνα δρόμου στον οποίο ήδη ανταγωνίζονται Ουάσιγκτον και Πεκίνο για την παγκόσμια κυριαρχία στον τομέα των επεξεργαστών και την κάλυψη των ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία. Στόχος της είναι, όμως, να ανταγωνιστεί επιθετικά τις δύο υπερδυνάμεις με την ανέγερση της μεγαλύτερης μονάδας του είδους στον κόσμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας αλλά και να στηρίξει την πιο κρίσιμη βιομηχανία για την οικονομία της. Θα διαθέσει, έτσι, περίπου 450 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 στο εγχείρημα με ναυαρχίδα τη Samsung Electronics  και τη Hynix που θα αναλάβουν την έρευνα και παραγωγή επεξεργαστών αλλά και τη συμμετοχή συνολικά 153 επιχειρήσεών της.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Samsung θα αυξήσει τις δαπάνες της για την ανάπτυξη επεξεργαστών κατά 30% φτάνοντας τα 151 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Σε ό,τι αφορά τη Hynix, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιουνγκ-χο, ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει 97 δισ. δολάρια για την επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεών της αλλά και 106 δισ. δολάρια για την ανέγερση τεσσάρων νέων μονάδων της στην περιοχή Γιονγκίν. Αναφερόμενος στο εντυπωσιακό επενδυτικό πρόγραμμα μετά τη συνάντησή του με κορυφαία στελέχη των βιομηχανιών του κλάδου, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Μουν Τζάεϊν, τόνισε πως «οι μεγαλύτεροι διεθνείς ανταγωνιστές προχωρούν σε μαζικές επενδύσεις, επιδιώκοντας να καταλάβουν την πρώτη θέση στον κλάδο και να κυριαρχήσουν στη μελλοντική αγορά». Προσέθεσε πως οι επιχειρήσεις της Ν. Κορέας έχουν για τον ίδιο λόγο αναλάβει ρίσκα για να καινοτομήσουν και «έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για να αντιμετωπίσουν τους ταραγμένους καιρούς».

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, άλλωστε, η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στις βιομηχανίες της χώρας προσφέροντας φοροαπαλλαγές, δάνεια με χαμηλά επιτόκια και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, ενώ παράλληλα χαλαρώνει τις ρυθμίσεις στον κλάδο και ενισχύει τις υποδομές. Οπως τόνισε στη σχετική ανακοίνωσή της η κυβέρνηση ευελπιστεί πως έτσι θα δώσει ώθηση στις βιομηχανίες επεξεργαστών για να προπορευθούν των ανταγωνιστών τους.  Δεσμεύεται, άλλωστε, να διασφαλίσει επάρκεια προσφοράς νερού για τα επόμενα 10 χρόνια στις περιοχές στις οποίες θα αναπτυχθούν οι βιομηχανίες αλλά και να ενισχύσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι δύο αυτές παροχές είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη των επεξεργαστών. Το ογκώδες επενδυτικό πρόγραμμα ανακοινώνεται ενώ προωθούνται ανάλογες προσπάθειες ανά τον κόσμο μετά την έλλειψη επεξεργαστών που έπληξε τις βιομηχανίες κάθε είδους ως αναπόφευκτο συνεπακόλουθο της πανδημίας. Στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει επάρκεια επεξεργαστών για τις αμερικανικές βιομηχανίες ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να διαθέσει 50 δισ. δολάρια για την έρευνα και ανάπτυξη επεξεργαστών. 

Ομοίως, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει εκατοντάδες δισ. δολάρια για την ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών με απώτερο στόχο την απεξάρτηση της κινεζικής οικονομίας από την αμερικανική τεχνολογία.

Η Ν. Κορέα σχεδιάζει παράλληλα να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια για την ανάπτυξη άλλων προηγμένων τεχνολογιών. Η ολλανδική βιομηχανία εξοπλισμού επεξεργαστών ASML Holdings NV έχει εκφράσει την πρόθεση να επενδύσει 240 δισ. γουόν για την ανέγερση κέντρου κατάρτισης όπως και η Lam Research που έχει έδρα στην Καλιφόρνια σχεδιάζει να διπλασιάσει τις επενδύσεις της στη Ν. Κορέα.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Κιμ Γιανγκ-παένγκ, αναλυτής επεξεργαστών στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Οικονομικών της Κορέας, τόνισε πως η χώρα καλεί τις διεθνείς βιομηχανίες επεξεργαστών να έρθουν και να συνεργαστούν με τις εγχώριες βιομηχανίες της, «προκειμένου να οικοδομήσουν ένα πλήρες οικοσύστημα του κλάδου στο έδαφός της και όχι να βλέπει τις βιομηχανίες να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ ή και σε άλλες χώρες». 

Ο ίδιος προσέθεσε, άλλωστε, πως «διευρύνοντας τις επενδύσεις της σε άλλους τομείς των μικροεπεξεργαστών διασφαλίζει πως θα έχει έναν τομέα να στηριχθεί αν κάτι πάει στραβά με τη βιομηχανία επεξεργαστών μνήμης, στην οποία έχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά». Πράγματι, οι νοτιοκορεατικές βιομηχανίες Samsung και Hynix παράγουν τη μερίδα του λέοντος των επεξεργαστών μνήμης που χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο για την αποθήκευση πληροφοριών κάθε είδους συσκευής. Ο τομέας στον οποίο υστερεί ώς τώρα η Ν. Κορέα είναι οι επεξεργαστές που χειρίζονται πολύ σύνθετες διαδικασίες για τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης ή για την επεξεργασία δεδομένων. Στους δύο αυτούς τομείς κυριαρχεί η βιομηχανία Taiwan Semiconductor Manufacturing Co της Ταϊβάν, που παράγει τα έξυπνα κινητά iPhone της Apple. Η Samsung ευελπιστεί να καταστεί πιο ανταγωνιστική στον κλάδο αυτόν και να διασφαλίσει τα γραφιστικά της Nvidia. Η Hynix, άλλωστε, έχει εκφράσει τη φιλοδοξία να μπει στην αγορά επεξεργαστών logic.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή