Μεγάλο κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ

Μεγάλο κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων που έχει ποτέ διακινηθεί στην Ευρώπη «έπιασαν» οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο όπου τα ηλεκτρονικά συστήματα των τελωνείων (risk analysis) χτύπησαν «κόκκινο» για 4 κοντέινερ από το Ντουμπάι. Και αυτό καθώς ο παραλήπτης συμπεριλαμβάνεται σε «μαύρη» λίστα υπόπτων λαθρεμπορίας διεθνώς.

Το φορτίο, που υποτίθεται περιείχε παρασκευάσματα διατροφής, τέθηκε υπό παρακολούθηση και τότε το διεθνές, όπως αποκαλύφθηκε, κύκλωμα έκανε το μοιραίο λάθος. Αλλαξε απλά τον παραλήπτη στα συνοδευτικά έγγραφα, αλλά ξέχασε να αλλάξει και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Αμέσως οι Αρχές κινητοποιήθηκαν και άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας με την Europol και την OLAF.

Μετά τα 4 κοντέινερ, ακολούθησαν άλλα 7, στη συνέχεια 20 και στο τέλος ακόμα 4, δηλαδή συνολικά 35 εμπορευματικά κιβώτια. Η προσπάθεια του κυκλώματος με τις αλλαγές των ονομάτων δεν καρποφόρησε καθώς σε όλα τα παραστατικά υπήρχε το ίδιο τηλέφωνο και οι ίδιες διευθύνσεις. Ετσι, οι διωκτικές αρχές σταμάτησαν τη δράση του κυκλώματος φέρνοντας στο φως τη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα 340 εκατ. τεμάχια, με τους αναλογούντες δασμούς να φτάνουν στα 72 εκατ. ευρώ.

Σε όλα τα παραστατικά αναφερόταν ότι τα φορτία περιείχαν παρασκευάσματα διατροφής και τελικό προορισμό τη Συρία. Αλλά αντίθετα στόχος ήταν να διοχετευτούν στην Ευρώπη. Ο υπ’ αριθμόν ένα του κυκλώματος, συριακής καταγωγής, δεν βρίσκεται στην Ελλάδα και παραμένει ασύλληπτος, ωστόσο οι έρευνες αναζητούν και τους άμεσα εμπλεκομένους στη χώρα μας. Ενδεικτικό του μεγέθους της υπόθεσης είναι ότι σε μια ολόκληρη χρονιά (2015/2016 χωρίς XRays) οι κατασχέσεις λαθραίων τσιγάρων δεν ξεπέρασαν τα 250 εκατ. τεμάχια.

Οπως ανέφεραν οι τελωνειακοί, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την τεράστια χρησιμότητα των μηχανημάτων XRays στις πύλες εισόδου της χώρας. Ηδη από αυτή την υπόθεση έχει αποσβεστεί το κόστος αγοράς των 72 μηχανημάτων που έχουν αγοραστεί αλλά και των επόμενων. Οι επόμενες κινήσεις για την ενίσχυση των τελωνειακών αρχών αφορούν την αγορά 8 κινητών XRays, ενός σταθερού που θα εγκατασταθεί στον Πειραιά, καθώς και ενός ακόμα για τον έλεγχο των εμπορευματικών σταθμών σε φορτία που μετακινούνται σιδηροδρομικώς. Σημαντική όμως ήταν και συμβολή του τελωνειακού σκύλου ΚΑΛ, εκπαιδευμένος για την ανακάλυψη καπνικών. Οπως ανέφεραν τα στελέχη της τελωνειακής υπηρεσίας, οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δραστών, αλλά και για την εξάρθρωση του κυκλώματος διεθνώς.

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της ΚPMG, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. υπολογίζεται στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισ. τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα. Από την έκθεση προκύπτει ότι η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα εκτινάχθηκε το 2018 στο 23,6%, με αποτέλεσμα η χώρα να κατακτά την αρνητική πρωτιά έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., εξέλιξη που κόστισε στα κρατικά ταμεία 690 εκατ. ευρώ το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή