Βελτίωση οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Βελτίωση οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει το ΙΟΒΕ στο τελευταίο δελτίο «Εξελίξεων στη Βιομηχανία» που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις 97,9 μονάδες, έναντι 96,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στις -34,6 μονάδες (από -39,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα -32,6 μονάδες).

Το δελτίο του ΙΟΒΕ καταγράφει επίσης:

• Οριακή εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 99,8 μονάδες τον Απρίλιο από τις 100,8 μονάδες τον Μάρτιο.

• Υποχώρηση της ανεργίας και τον Δεκέμβριο του 2020. Μείωση της ανεργίας στο σύνολο του 2020, για έβδομο συνεχόμενο έτος, λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού.

• Σημαντική άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής 5,4% τον Μάρτιο στην Ελλάδα έναντι ενίσχυσης 10,9% στην Ε.Ε.-27. Βελτίωση 2,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

• Ανοδο των εξαγωγών βιομηχανίας 3,0% τον Φεβρουάριο (σε ετήσια βάση). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 2,2 δισ. από 2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020.

• Ηπια ενίσχυση για την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της εγχώριας μεταποίησης από το 2016. Με οριακή, ωστόσο, υποχώρηση στα 15,4 δισ. το 2020, από 15,6 δισ. ένα χρόνο πριν.

• Ενίσχυση του μεριδίου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) της εγχώριας μεταποίησης ως % του ΑΕΠ το 2020, στο 9,1% από 8,5% το 2019.

• Στο σύνολο της μεταποίησης και ορυχείων – λατομείων ξεχωρίζουν για το μερίδιό τους σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στο χρονικό διάστημα 2016-2019 τα τρόφιμα, ποτά και καπνός, τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, καθώς και τα βασικά μέταλλα και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή