Πρεμ Γουάτσα: Η Ελλάδα θα είναι μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη

Πρεμ Γουάτσα: Η Ελλάδα θα είναι μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του για τις ισχυρές προοπτικές της Ελλάδας εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα, σε συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως πριν από τρία χρόνια η χώρα δεν είχε πρόσβαση στις αγορές, ενώ πριν από μερικές ημέρες κατάφερε να εκδώσει 30ετές ομόλογο με επιτόκιο κάτω του 2%, με σημαντική ζήτηση από τους επενδυτές, και εξέδωσε 5ετές ομόλογο με σχεδόν μηδενικό κουπόνι. «Η χώρα έχει σημειώσει δραματική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν, το πολιτικό ρίσκο έχει εκμηδενιστεί και στο μυαλό μου η Ελλάδα επέστρεψε. Το πίστευα πριν από τρία χρόνια ότι θα συμβεί αυτό, εάν υπάρξουν φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές, και πλέον είναι γεγονός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουάτσα.

Οσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο επικεφαλής της Fairfax εκτίμησε πως η ανάκαμψη θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναμένουν η αγορά και οι θεσμοί. Οπως τόνισε, η χώρα βίωσε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης στο παρελθόν και τώρα εκτιμάται ότι θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάκαμψη το διάστημα 2021-2022, αλλά κατά την άποψή του η ελληνική οικονομία αναμένεται να εκπλήξει ακόμη περισσότερο με τις επιδόσεις της, όπως συνέβη και με την Ιρλανδία. Το 2011, μετά μια περίοδο επίσης βαθιάς ύφεσης, οι θεσμοί και η ιρλανδική κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 2%-2,5% τα επόμενα τρία χρόνια, ωστόσο τελικά κινήθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 5% με 8%. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία, όπως εκτίμησε, ενώ τόνισε πως υπάρχουν πολλοί Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό και η στροφή αυτή της οικονομίας θα ωθήσει πολλούς να επιστρέψουν, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ινδίας, την οποία θεωρούν πλέον ως τη χώρα των ευκαιριών.

Ο Πρεμ Γουάτσα εξήρε παράλληλα και το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά τόσο την πανδημία όσο και την αναμόρφωση της οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «έναν πρωθυπουργό με εμπειρία». «Εχετε την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη επειδή ακολουθεί φιλικές στις επιχειρήσεις πολιτικές, προσελκύοντας επενδύσεις, οι οποίες και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», σημείωσε προσθέτοντας πως ανοίγει η οικονομία και γίνεται πλέον εύκολο και απλό να κάνει κάποιος δουλειές στην Ελλάδα, και αυτό το βλέπουν οι επενδυτές.

Αναφορικά με το μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Γουάτσα μίλησε για τη χώρα καταγωγής του, την Ινδία, λέγοντας πόσο τον θλίβει η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή, ενώ σημείωσε ότι όλοι στη χώρα εργάζονται πολύ σκληρά για να προχωρήσουν τους εμβολιασμούς και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα τεθεί υπό έλεγχο.

Σχετικά με την επίπτωση που είχε η COVID-19 στις αγορές, ο επικεφαλής της Fairfax σημείωσε πως, αν και χτύπησε έντονα τα χρηματιστήρια το 2020, η «απάντηση» των Aρχών των ΗΠΑ ήταν ταχεία και τεράστια. Απαντώντας για τις ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό, τόνισε ότι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο αυτή τη στιγμή για την αμερικανική οικονομία, εκτιμώντας ότι θα ενισχυθεί περισσότερο από όσο πολλοί πιστεύουν. Παράλληλα, επισήμανε πως ο κλάδος της τεχνολογίας στην αμερικανική αγορά είναι πολύ ακριβός πλέον, ενώ σε άλλα μέρη της αγοράς οι αποτιμήσεις είναι φθηνές και καθώς η οικονομία ανακάμπτει, τα κέρδη των εταιρειών και οι μετοχές τους θα ανακάμψουν επίσης. Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζονται για αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, ο κ. Γουάτσα απάντησε ότι «η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ για να μείνει και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό για την παγκόσμια οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή