Στόχος, τουρίστες έως τον Νοέμβριο

Στόχος, τουρίστες έως τον Νοέμβριο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι εκτιμήσεις για την ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο και τον Ιούνιο να είναι ακόμα πολύ επιφυλακτικές, ωστόσο πυκνώνουν οι ενδείξεις πως –απουσία κάποιου αρνητικού απροόπτου που να συνδέεται με την πανδημία ή άλλο γεγονός– η φετινή καλοκαιρινή σεζόν μπορεί να επεκταθεί έως και τον Οκτώβριο ή ακόμα και τις αρχές Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

Τα αεροδρόμια περιμένουν τους τουρίστες

Ο γενικός οικονομικός διευθυντής (CFO) και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του γερμανικού ταξιδιωτικού ομίλου TUΙ AG Σεμπάστιαν Εμπελ, μιλώντας στην «Κ» επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρατήσεων για τον Οκτώβριο και δεν αποκλείει τη διεύρυνση αυτής της τάσης ώστε να περιλάβει και το πρώτο μισό του Νοεμβρίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στην «Κ» στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία και κρυφός ενθουσιασμός στον χώρο του τουρισμού ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Οι εκτιμήσεις στον κλάδο ήταν πάντα παρακινδυνευμένες και σε αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τον στόχο να ανακτήσουμε μέρος των εσόδων σε σχέση με το 2019. Νομίζω μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα. Ο κόσμος όμως έχει κουραστεί και θα προγραμματίσει ταξίδια». 

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ είναι ο στόχος του 40%, αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα με την πανδημία. «Αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο», είπε. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλες ταξιδιωτικές ροές δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από τα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, αλλά και να κρατήσουν περισσότερο από ό,τι συνήθως και πάντως περισσότερο από πέρυσι οπότε το δεύτερο κύμα της πανδημίας πάγωσε τα ταξίδια τον Σεπτέμβριο. «Εχουμε κρατήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε κινητικότητα από Γαλλία και Ισραήλ – αν και εκεί με τις πρόσφατες συρράξεις ίσως έχουμε κάποιες εξελίξεις. Η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά. Περιμένουμε 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019». Η Ρωσία παραμένει ένα τεράστιο ερώτημα καθώς, ενώ υπάρχει μεγάλη επιθυμία από Ρώσους ταξιδιώτες, η ρωσική κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην επανέναρξη των ταξιδιών, κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι Ευρώπης – Ρωσίας, εκτίμησε ο Γ. Ρέτσος.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου «θα αντέξουν» και δεν θα υπάρξει αφελληνισμός στον τουρισμού που πολλοί φοβούνται. «Είναι η ώρα να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις στον κλάδο, είτε σε νέα τουριστικά προϊόντα είτε σε βελτίωση υποδομών, με χρήματα που θα δοθούν. Είναι μία ευκαιρία που τώρα πρέπει να αρπάξουμε ώστε να προχωρήσουμε στον τουρισμό της επόμενης μέρας», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ, τόνισε ότι η χώρα μας ως προορισμός είναι πρώτη σε κρατήσεις στη Γαλλία, ενώ από τις ΗΠΑ πραγματοποιούνται ήδη απευθείας πτήσεις και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από την 1η Ιουνίου με το «πράσινο πιστοποιητικό», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δείχνει και στις υπόλοιπες χώρες πώς θα ανοίξει». «Σήμερα με τη Μεγάλη Βρετανία να έχει την Ελλάδα στο “πορτοκαλί”, είμαστε 3η χώρα σε κρατήσεις. Στις ΗΠΑ είμαστε η 1η ευρωπαϊκή χώρα σε κρατήσεις. Υπάρχουν όλα τα δείγματα υπεροχής της Ελλάδας, παρόλο που φέτος θα είναι η χρονιά του late booking», τόνισε προσθέτοντας ότι αναμένεται ισχυρότατος ανταγωνισμός. «Από τη Γερμανία είχαμε τα πιο θετικά νέα. Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψή μου οι Γερμανοί άλλαξαν το status της χώρας μας, και έτσι από χθες επιτρέπεται να επιστρέψεις χωρίς καραντίνα. Από τη Ρωσία επίσης αναμένουμε θετικά νέα», υπογράμμισε σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή