Με ελληνική βοήθεια «έκλεισαν» 5.000 ντιλ ύψους 150 δισ. το 2020

Με ελληνική βοήθεια «έκλεισαν» 5.000 ντιλ ύψους 150 δισ. το 2020

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κλείσιμο» 5.000 επιχειρηματικών συμφωνιών, που σε αξία ξεπέρασαν τα 150 δισ. ευρώ το 2020, συνέβαλε με τις υπηρεσίες της η ελληνική νεοφυής εταιρεία Dialectica, με τους ιδρυτές της να εκτιμούν πως θα υπάρξει επενδυτική έκρηξη μέσα στο επόμενο διάστημα, εφόσον καταπολεμηθεί αποτελεσματικά ο κορωνοϊός. 

Η ελληνική εταιρεία, δημιούργημα του Γιώργου Τσαρούχα και του Φρεντ Κόρκετ, εμφάνισε «ανοσία» απέναντι στον κορωνοϊό, κατορθώνoντας κατά την περυσινή χρονιά να «εμπλακεί» σε συμφωνίες εξαγορών πολλών δισεκατομμυρίων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, από την περιοχή της Ευρώπης μέχρι την Ασία και την Αμερική. «Πέρυσι με τη δική μας βοήθεια πραγματοποιήθηκαν 5.000 συμφωνίες εξαγορών των οποίων η αξία ξεπέρασε τα 150 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από την ίδρυση της εταιρείας το 2015 μέχρι και σήμερα έχουμε συμβάλει στην ολοκλήρωση επιχειρηματικών συμφωνιών που υπερβαίνουν τα 300 δισ. ευρώ», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Τσαρούχας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dialectica, το όνομα της οποίας παραπέμπει στη μέθοδο της διαλεκτικής.

Η Dialectica δεν παρέχει απλά συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά κινείται στον κλάδο του knowldege brokering, μία αγορά που ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ και μετράει 20 χρόνια ζωής. Βοηθάει τους πελάτες της, δηλαδή θεσμικούς επενδυτές, private equity αλλά και συμβουλευτικές εταιρείες, να πραγματοποιήσουν μία έρευνα αγοράς αναλύοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον (πελάτες, ανταγωνισμός, κανάλια διανομής, ρυθμιστικό πλαίσιο) όπου κινείται μία εταιρεία που επιθυμούν να εξαγοράσουν.  Αυτό που τη διαφοροποιεί όμως από επιχειρήσεις αντίστοιχων υπηρεσιών, είναι η διασύνδεση των επενδυτών – πελατών της με ειδικούς που έχουν γνώση των χαρακτηριστικών της εκάστοτε αγοράς και του εκάστοτε επιχειρηματικού τομέα. 

Υπάρχει δηλαδή μία «διάδραση» μεταξύ εκείνων που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μία εξαγορά ή και εκείνων που την αξιολογούν, όπως μία συμβουλευτική εταιρεία, με ειδικούς που έχουν γνώση της αγοράς και μπορούν να παράσχουν σε αυτούς πληροφορίες. 

Η αναζήτηση αυτών των ειδικών – στελεχών γίνεται μέσω προσφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το LinkedIn αλλά και μιας μεγάλης βάσης δεδομένων της εταιρείας, η οποία «εντοπίζει» τους experts με τη βοήθεια αλγορίθμων. «Στη βάση δεδομένων περιλαμβάνονται πάνω από 150.000 στελέχη της αγοράς, από απλούς εργαζομένους σε βιομηχανικές μονάδες μέχρι διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων επιχειρήσεων, τραπεζών, βιομηχανιών κ.λπ. Αυτούς τους εντοπίζουμε και τους αμείβουμε προκειμένου να βοηθήσουν τους πελάτες μας», εξηγεί ο κ. Τσαρούχας. «Πίσω υπάρχει ένα τεράστιο τεχνολογικό υπόβαθρο για να χτιστεί το software που ασχολείται με τη διαχείριση των projects αλλά και με τη συγκέντρωση των στελεχών της αγοράς. Για τον λόγο αυτό διπλασιάζουμε το επόμενο διάστημα την τεχνολογική μας ομάδα». Οι πελάτες της Dialectica υπερβαίνουν σε αριθμό τους 200, ενώ οι περισσότεροι διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία που ξεκινούν από μισό δισ. και ξεπερνούν το ποσό των 200 δισ. δολαρίων. Εάν και τους τρεις με τέσσερις πρώτους μήνες της πανδημίας, δηλαδή από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς, η επενδυτική δραστηριότητα «πάγωσε», με την εταιρεία να εγγράφει ζημίες, η εικόνα τους επόμενους μήνες αντιστράφηκε. «Πράγματι, τους τρεις πρώτους μήνες της πανδημίας υπήρξε κατάρρευση, με τους επενδυτές να παγώνουν όλα τα projects. Αργότερα όμως, όταν άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα τα εμβόλια, οι επενδυτές αναθάρρησαν, ενώ εμείς αρχίσαμε έκτοτε να ανακάμπτουμε», αναφέρει. «Προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε τις ζημίες μειώνοντας πολλά έξοδα και διατηρώντας το προσωπικό μας, γεγονός που είχε θετικό αντίκτυπο στη μετέπειτα πορεία μας. Αυτό, διότι κατά την ανάκαμψή μας είχαμε το εργατικό δυναμικό ώστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας». 

Σύμφωνα με τον κ. Τσαρούχα, σε ενοποιημένο επίπεδο τα έσοδα της Dialectica σημείωσαν άνοδο 65% την προηγούμενη χρονιά και διαμορφώθηκαν πάνω από 15 εκατ. δολάρια, ενώ το 2021 η άνοδος σε σχέση με το 2020 αναμένεται να υπερβεί το 75%. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από τις υπηρεσίες που παρέχει για την ολοκλήρωση deals του εξωτερικού, ενώ ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό, σχεδόν μηδενικό, οφείλεται στις υπηρεσίες που παρέχει για deals εντός Ελλάδος. Την ανοδική της πορεία επιβεβαίωσε και η πρόσφατη κατάταξή της στη λίστα των Financial Times με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης για το 2021. 

«Κλειδί» για την ανάπτυξή της είναι οι εργαζόμενοί της στους οποίους επενδύει συστηματικά. «Συνολικά 370 άτομα απασχολούνται σε Αθήνα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Μόντρεαλ, εκ των οποίων πάνω από 200 εργάζονται στα τρία γραφεία που διατηρούμε στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, αυξάνουμε δυναμικά τους εργαζομένους μας στα γραφεία μας στον Καναδά, καθώς υπολογίζουμε να έχουμε έως το τέλος της χρονιάς πάνω από 100 εργαζομένους», επισημαίνει ο κ. Τσαρούχας, προαναγγέλλοντας το άνοιγμα νέων γραφείων σε χώρα της Ασίας. 

1.000 εργαζόμενοι

«Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε παρουσία σε όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα», τονίζει, προσθέτοντας πως μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια η εταιρεία θα αριθμεί πάνω από 1.000 άτομα. «Πρόκειται για μία εταιρεία αυτοχρηματοδοτούμενη, στην οποία εγώ και ο κ. Κόρκετ είμαστε οι βασικοί μέτοχοι», επισημαίνει. Ερωτηθείς για το εάν ενδιαφέρεται να υποδεχθεί στην εταιρεία κάποιον στρατηγικό επενδυτή, ο κ. Τσαρούχας τονίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι στον άμεσο σχεδιασμό της εταιρείας, παρά την προσέγγιση που υπάρχει από παίχτες του εξωτερικού. «Εχουμε δρόμο μπροστά μας, το προϊόν μας είναι πολύ καλό, ενώ η αγορά του knowledge brokering μεγαλώνει 
διαρκώς», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή