Τιτλοποιήσεις δανείων άνω των 6,5 δισ. από την Alpha

Τιτλοποιήσεις δανείων άνω των 6,5 δισ. από την Alpha

Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιό της υπερδιπλασιάζει το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ που είχε αποφασίσει τον Μάρτιο

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή κερδοφορία, επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων, διεύρυνση των πηγών εσόδων και ενίσχυση της δραστηριότητας στο εξωτερικό, είναι οι βασικοί πυλώνες του νέου επιχειρησιακού σχεδίου για την προσεχή τριετία. Το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο της τράπεζας θα παρουσιαστεί στους επενδυτές από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη στις 27 Μαΐου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου, και θα προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη στον τομέα των χορηγήσεων, ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες και πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων, επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων στα τέλη του 2021 και ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εξυγίανση του ισολογισμού θα επιτευχθεί μέσω της επιθετικότερης μείωσης των κόκκινων δανείων σε σχέση με το πλάνο που είχε ανακοινώσει η διοίκηση τον περασμένο Μάρτιο, αυξάνοντας την περίμετρο των δανείων που θα τιτλοποιηθούν ή θα πωληθούν. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, ύψους 10,5 δισ. ευρώ, που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στην Ευρώπη,  είχε ανακοινώσει νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου ύψους 2 δισ. ευρώ (project Cosmos) μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙI» και η πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (project Orbit) και 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (project Sky). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των προς τιτλοποίηση – πώληση κόκκινων δανείων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα 3,3 δισ. ευρώ του Μαρτίου, ενώ περί τα 4 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που θα ενταχθούν στον «Ηρακλή ΙΙ».  

Βασικός άξονας για τη βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου αναμένεται να είναι το διεθνές δίκτυο. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, η Alpha μετέφερε κάτω από μία εταιρεία Holding το σύνολο των θυγατρικών της στο εξωτερικό, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τις κινήσεις που έπονται αλλά και επιχειρώντας να αναδείξει την αξία τους σε επίπεδο ομίλου. Η Alpha είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη Ρουμανία, με μερίδιο αγοράς 4,5%, και είναι η 6η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη χώρα. Στόχος είναι να επωφεληθεί ο όμιλος από το περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης στον τραπεζικό τομέα της Ρουμανίας και από τη σύγκλιση σε επίπεδο Ε.Ε. της διείσδυσης του τραπεζικού τομέα (σήμερα 24,2% έναντι 79% στην Ελλάδα και 87,4% μέσος όρος στην Ε.Ε.), ενισχύοντας έτσι την παρουσία της στη χώρα. 

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην αύξηση των εσόδων που θα έχει η τράπεζα από προμήθειες στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και από πρωτοβουλίες στο acquiring πιστωτικών καρτών. Ειδικότερα στον τομέα των τραπεζοασφαλειών η ώθηση θα προέλθει από τη στρατηγική συνεργασία με την Generali για την αποκλειστική διανομή προγραμμάτων μέσω του δικτύου της τράπεζας, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με ισχύ μέχρι το 2040. Στον τομέα των καρτών, η Alpha Bank, σε αντίθεση με άλλες κινήσεις στον κλάδο, δεν σκοπεύει να πουλήσει τη δραστηριότητα, η οποία της αποφέρει σημαντικά έσοδα ετησίως. Αντιθέτως, στο επίκεντρο των σεναρίων που επεξεργάζεται η διεύθυνση στρατηγικού σχεδιασμού βρίσκεται η περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, σε συνεργασία με ξένες εταιρείες που θα φέρουν τεχνολογία αιχμής, ώστε η τράπεζα να καταστεί στρατηγικός παίκτης στον τομέα των πληρωμών και να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές υπεραξίες από τη διεύρυνση της αγοράς. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο μισό του έτους και εκτιμάται ότι θα ενδιαφερθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί στον χώρο των πληρωμών.

Βασικό πυλώνα για την ενίσχυση της κερδοφορίας θα αποτελέσει η επενδυτική ώθηση και η αύξηση των χρηματοδοτήσεων στο εσωτερικό, με καταλύτη το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Οπως επεσήμανε ο CEO της Alpha Bank, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι τράπεζες αποτελούν τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό για τη διοχέτευση των κονδυλίων του RRF στην οικονομία, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ισχυρή βάση συνιστά η παρουσία που έχει η τράπεζα στην εταιρική και εμπορική τραπεζική αλλά και οι μακροχρόνιες σχέσεις με κυρίαρχους επιχειρηματικούς πελάτες και όπως υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης, «η τράπεζα έχει κάνει σημαντική προετοιμασία για τη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων με διεξοδική χαρτογράφηση και ανάλυση των νέων χρηματοδοτικών αναγκών». Να σημειωθεί ότι οι προοπτικές που ανοίγει το RRF, η κινητοποίηση ανθρώπινων, τεχνολογικών πόρων αλλά και κεφαλαίων που θα απαιτήσει, είναι εκ των βασικότερων θεμάτων στρατηγικής που επεξεργάζεται το επιτελείο της Alpha Bank και αναμένεται να κυριαρχήσει στην παρουσίαση του νέου στρατηγικού της πλάνου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Alpha Bank, «με θεμέλιο την κεφαλαιακή ευρωστία, την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού και την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ο στόχος της κερδοφορίας καθίσταται πλέον πιο επιτεύξιμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή