Η αυτοκινητοβιομηχανία ξεμένει από επεξεργαστές

Η αυτοκινητοβιομηχανία ξεμένει από επεξεργαστές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελλείψεις επεξεργαστών που πλήττουν την αυτοκινητοβιομηχανία επιδεινώνονται διαρκώς μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε μονάδα παραγωγής επεξεργαστών στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι απώλειες του κλάδου. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική AlixPartners, τα διαφυγόντα έσοδα της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν φτάσει ώς τώρα στα 110 δισ. δολάρια, σαφώς περισσότερα από την προηγούμενη εκτίμηση που μιλούσε για χαμένες πωλήσεις αξίας 61 δισ. δολαρίων. Η εν λόγω εταιρεία προβλέπει, άλλωστε, πως η παρατεταμένη έλλειψη επεξεργαστών στη διεθνή αγορά θα αναγκάσει φέτος τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 3,9 εκατ. οχήματα. 

Μόλις πριν από τέσσερις μήνες η ίδια εταιρεία προέβλεπε πως η παραγωγή αυτοκινήτων θα είναι μειωμένη φέτος κατά 2,2 εκατ. οχήματα. Τα 3,9 εκατ. οχήματα λιγότερο αντιπροσωπεύουν το 4,6% των 84,6 εκατ. οχημάτων που είχε προβλέψει πως θα έφτανε η παραγωγή το τρέχον έτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες η μία μετά την άλλη οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποιούν για την προοπτική να δεχθούν νέο πλήγμα τα έσοδά τους εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτιμήσεις θα επιδεινωθεί περαιτέρω και το πρόβλημα θα λυθεί σαφώς αργότερα. Οι Ford Motor και General Motοrs εξέδωσαν προ ημερών προειδοποίηση ότι το τρίμηνο που διανύουμε θα είναι το χειρότερο, καθώς αναγκάζονται να αναστείλουν πλήρως τη λειτουργία ορισμένων μονάδων παραγωγής εξαιτίας της έλλειψης σημαντικών εξαρτημάτων.  Οι προειδοποιήσεις τους συνάδουν πλήρως με τις προβλέψεις της AlixPartners που εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη στον κλάδο πριν από τα τέλη του χρόνου.

Το χρονικό διάστημα που περνάει είναι, όμως, καίριας σημασίας, καθώς η μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων οδηγεί σε άνοδο των τιμών τόσο των καινούργιων όσο και των μεταχειρισμένων και συνηγορεί στην επιτάχυνση που σημειώνει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Δεν λείπουν, άλλωστε, και οι ακόμα πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις όπως της LMC Automotive, που προεξοφλεί ότι μόνον μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους η παραγωγή αυτοκινήτων παγκοσμίως θα μειωθεί κατά 3 εκατ. οχήματα.

Προ δύο ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ, δήλωσε πως η εταιρεία του έχει ήδη αρχίσει να επανασχεδιάζει τα οχήματά της έτσι ώστε να είναι συμβατά με τα είδη επεξεργαστών που είναι «διαθέσιμα». Προσέθεσε επίσης ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματά της αλλά και να υπογράψει συμβόλαια απευθείας με τους παραγωγούς επεξεργαστών χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου προμηθευτή αυτοκινητοβιομηχανιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή