Αντιδρούν οι μέτοχοι της AstraZeneca για τον μισθό του CEO

Αντιδρούν οι μέτοχοι της AstraZeneca για τον μισθό του CEO

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διάσημος λόγω εμβολίων και πανδημίας φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca φαίνεται πως είναι ο τελευταίος από μια σειρά εταιρειών που βρίσκονται στο στόχαστρο των μετόχων τους εξαιτίας των υπέρογκων αμοιβών προς τα στελέχη του. Μεταξύ των μετόχων της AstraZeneca που αντιδρούν είναι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η εταιρεία παράδοσης πίτσας κατ’ οίκον Domino’s και ο εξορυκτικός κολοσσός Rio Tinto. Εμφανές της όλης κατάστασης και του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός πως στη γενική συνέλευση του ομίλου σχεδόν οι 4 στους 10 μετόχους καταψήφισαν την πρόταση για αύξηση της ανώτατης αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου του, Πασκάλ Σοριό, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Η AstraZeneca δεσμεύθηκε να συνομιλήσει με το επενδυτικό κοινό, αποπειρώμενη να αντιληφθεί τους προβληματισμούς του. Αλλωστε, η πρόταση για τις αποδοχές ψηφίστηκε με περιορισμένη πλειοψηφία, 60,2%, στις εργασίες της Γ.Σ., έναντι του 39,8% που καταψήφισε.
Οπως ανέφερε η εφημερίδα, επιπλέον, το 38,3% των μετόχων της τίθεται κατά της πρότασης που αφορούσε αλλαγές σχετικές με την αύξηση του ανώτατου δυνατού ποσού σε μετοχές, που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να εισπράξει από την AstraZeneca ο Πασκάλ Σοριό. Οι αλλαγές είχαν να κάνουν με τον υπολογισμό του ύψιστου ποσοστού των μετοχών, που δυνητικά σε βάθος χρόνου ο τελευταίος θα μπορούσε να λάβει επί του μισθού του 1,51 εκατομμυρίου ευρώ (ή 1,3 εκατομμυρίου στερλινών) από το 550% στο 650%.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της φαρμακευτικής είχε ενημερωθεί από αρκετές εταιρείες συμβούλων μετόχων πως τελευταία έχουν ενστάσεις για τα προαναφερθέντα σχέδια. Πέραν αυτού, ούτως ή άλλως, η AstraZeneca υφίσταται πιέσεις ένθεν και ένθεν λόγω του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού: οι Βρυξέλλες στρέφονται δικαστικά εναντίον της για τα προβλήματα προμηθειών, ενώ έχουν σοβαρά ερωτήματα διατυπωθεί για τις παρενέργειες του σκευάσματος, που ίσως να προκαλεί θρομβώσεις. Επιπλέον, στο Κέμπριτζ, όπου έχει τα κεντρικά γραφεία της, πολίτες υπέρ της άρσης των πατεντών συγκεντρώθηκαν, ζητώντας της να μοιράσει την τεχνολογία της για την καταπολέμηση του ιού. Επιστρέφοντας στο θέμα των αποδοχών, η AstraZeneca ισχυρίζεται ότι η πρόταση περί αύξησης των μπόνους σε μετοχές του Πασκάλ Σοριό «συνδέεται με το γεγονός πως τα υψηλόβαθμα στελέχη της απέδειξαν πως πηδαλιουχούν με στιβαρό χέρι την εταιρεία, πως διαθέτουν όραμα και μπορούν να της εξασφαλίσουν εντυπωσιακή επίδοση, ενώ παράλληλα συγκρότησαν μια μη κερδοσκοπική κοινοπραξία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως απάντηση στην πανδημία». Καρπός της συνεργασίας τους, όπως επισημαίνεται στους Financial Times, υπήρξε η ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. 

Με τα σημερινά δεδομένα, ο φαρμακευτικός κολοσσός έχει αυξήσει το ανώτατο μπόνους του Πασκάλ Σοριό σε ορίζοντα διετίας, ώστε να συμβαδίζει τρόπον τινά με το αντίστοιχο των άλλων στις ομόλογες εταιρείες. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, πάντως, εισέπραξε κατ’ έτος 15 εκατομμύρια στερλίνες ως μπόνους. Τέλος, η AstraZeneca διευκρίνισε τα εξής: «Δεδομένων της μεγάλης κλίμακας και του μεγάλου εύρους του έργου, που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν ο διευθύνων σύμβουλος και ο γενικός οικονομικός διευθυντής, αλλά και χάρις στην αναντίρρητη αφοσίωσή τους και στην αδιαμφισβήτητη απόδοσή τους, το Δ.Σ. θεώρησε πρέπον να κάνει ακόμη ένα βήμα ως προς τις αποδοχές τους με κριτήριο τι ισχύει στην αγορά, ώστε να τους κρατήσει εντός εταιρείας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή