«Κοκκίνισαν» τα ταμπλό στις ευρωπαϊκές αγορές

«Κοκκίνισαν» τα ταμπλό στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, αν και η συνεδρίαση είχε αρχίσει με άνοδο και μολονότι στη διάρκεια της ημέρας ανακοινώθηκε η ανακωχή ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ στον πόλεμο για τους δασμούς.

Η ανακωχή οδήγησε, όμως, τη μετοχή της Harley Davidson σε άλμα 6,7%, καθώς η εμβληματική μηχανή θα ήταν από τα κατ’ εξοχήν αμερικανικά προϊόντα στα οποία σχεδίαζε η Ε.Ε. να διπλασιάσει τους δασμούς στο 50% αρχής γενομένης από 1ης Ιουνίου.

Η ηλικίας 118 ετών αμερικανική βιομηχανία είχε προσπαθήσει να διαφύγει τους δασμούς που θα επέβαλε η Κομισιόν ως αντίποινα, μεταφέροντας από τις ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη μέρος της παραγωγής της, κυρίως το προοριζόμενο για τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Τον περασμένο μήνα, όμως, η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι το τμήμα της παραγωγής που έχει μεταφερθεί στην Ταϊλάνδη θα αντιμετωπίζεται ισότιμα με εκείνο των ΗΠΑ, οπότε και θα επιβάλλονται οι ίδιοι δασμοί. Ως εκ τούτου ήταν καθοριστική η χθεσινή ανακωχή για την εν λόγω αμερικανική βιομηχανία.

Η άνοδός της δεν συμπαρέσυρε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επικράτησε ανησυχία μεταξύ επενδυτών για τη διαφαινόμενη άνοδο του πληθωρισμού. Την ανησυχία ενέτεινε, εξάλλου, η μετάδοση της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού που έχει ήδη μολύνει 2.300 Βρετανούς και απειλεί το άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας, όπως έχει προειδοποιήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Αρνητικός παράγοντας υπήρξε, άλλωστε, χθες και η συνεπακόλουθη απόφαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Αύγουστο συνάντησή του στη Σιγκαπούρη. 

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με υποχώρηση 0,26% όπως και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,15%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με μικρές απώλειες 0,13%, όπως και ο CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με υποχώρηση 0,28%. 

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε πάλι ο χρυσός που το βράδυ κυμαινόταν στα 1.866,72 δολάρια η ουγγιά σημειώνοντας άνοδο 1,26%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή