Ευρωζώνη: Εντείνονται οι φόβοι για τον πληθωρισμό, πιέσεις στα ομόλογα

Ευρωζώνη: Εντείνονται οι φόβοι για τον πληθωρισμό, πιέσεις στα ομόλογα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλοιό πιέσεων έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα η αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης ακολουθώντας το διεθνές κλίμα, καθώς το άνοιγμα των οικονομιών και η επιτάχυνση των εμβολιασμών οδηγούν σε αυξημένους φόβους γύρω από τον πληθωρισμό, με τους επενδυτές να αποτιμούν ταχύτερη ανάκαμψη και αλλαγή νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες

Είναι χαρακτηριστικό πως τα κόστη δανεισμού όλων των χωρών βρίσκονται πλέον σε θετικά επίπεδα, με μόνο το γερμανικό 10ετές ομόλογο να έχει αρνητική απόδοση, η οποία ωστόσο πλησιάζει ταχύτατα το μηδέν για πρώτη φορά από το 2019. Σε αυτό το περιβάλλον και τα ελληνικά ομόλογα έχουν σαφώς επηρεαστεί, καταφέρνοντας ωστόσο να «νικήσουν» τα ιταλικά λόγω των πρόσθετων ανησυχιών που κυριαρχούν σχετικά με την πορεία της ιταλικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, το spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των ιταλικών σε όλες τις διάρκειες βρέθηκε χθες στα αρνητικά, με τις ελληνικές αποδόσεις να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές της γειτονικής χώρας. Συγκεκριμένα, η απόδοση στο 10ετές ελληνικό ομόλογο αυξήθηκε στο 1,1% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο, έχοντας ουσιαστικά διπλασιαστεί από τις αρχές του έτους, ενώ η απόδοση στο αντίστοιχο ιταλικό κινήθηκε στο 1,12% και σε υψηλά οκτώ μηνών. Ανάλογες ήταν και οι διαφορές στις αποδόσεις των υπόλοιπων διαρκειών μεταξύ των δύο χωρών, με το ελληνικό 5ετές να κινείται στο 0,3% έναντι 0,344% του ιταλικού, στο 15ετές της Ελλάδας η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,35% έναντι 1,59% για αυτό της Ιταλίας, ενώ η απόδοση του ελληνικού 30ετούς «έκλεισε» στο 2,1% έναντι 2,12% στο αντίστοιχο ιταλικό. Το κλίμα στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης έχει επηρεαστεί έντονα από τα σενάρια για μείωση σύντομα του ρυθμού αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ, τον οποίο έχει «ανεβάσει» το τρέχον τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την πιθανότητα ότι η οικονομική ανάκαμψη που επιταχύνεται λόγω των εμβολιασμών, θα οδηγήσει την κεντρική τράπεζα στην επιβράδυνση της στήριξής της υπό το PEPP, ωθώντας τους επενδυτές να πουλήσουν κρατικούς τίτλους που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και ασκώντας, έτσι, ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι είναι δύσκολο η ΕΚΤ να αποφασίσει να μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων τόσο σύντομα όσο κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό να αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπου θα υπάρχουν περισσότερες «αποδείξεις» σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, τον πληθωρισμό αλλά και το… ύψος του τείχους της ανοσίας που έχει χτιστεί στην Ευρώπη. Για την Ιταλία υπάρχει και η πρόσθετη ανησυχία σχετικά με την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων (κάτι που εξηγεί και την υπεραπόδοση των ελληνικών τίτλων έναντι των ιταλικών) μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, το Σαββατοκύριακο ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις πολιτικές που απαιτεί η Ε.Ε., λόγω του ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της χώρας είναι διχασμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή