Νέες αντικειμενικές: Θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022

Νέες αντικειμενικές: Θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο καλοκαίρι θα δημοσιοποιηθούν οι νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια, οι οποίες ωστόσο θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και απομένει η τελική έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Αμέσως μετά, η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει τα δοκιμαστικά προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές και πόσο θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους. 

Η δημοσιοποίηση των νέων τιμών θα δώσει τη δυνατότητα σε πωλητές και αγοραστές να αποφασίσουν ή να μεταθέσουν την αγοραπωλησία ακινήτου. Στις περιοχές όπου θα αυξηθούν οι τιμές ζώνης το 2022 συμφέρει κάποιος να προχωρήσει εντός του τρέχοντος έτους στην αγορά ακινήτου έτσι ώστε να πληρώσει και μικρότερο φόρο μεταβίβασης. Αντίθετα, εάν σε κάποια περιοχή μειωθούν οι τιμές ζώνης οι υποψήφιοι αγοραστές καλό θα ήταν να περιμένουν μερικούς μήνες. Βέβαια, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγοραστές καλύπτονται από τα αφορολόγητα όρια με αποτέλεσμα να μην προκύπτει επιπλέον φόρος. Εάν όμως πρόκειται για αγορά επαγγελματικής στέγης ή δευτερεύουσας κατοικίας, όπου δεν ισχύουν τα αφορολόγητα όρια κατά την αγορά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σταθμίσουν τι τους συμφέρει.

Ενταξη 3.000 περιοχών

Με βάση τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αξίες, με αποτέλεσμα εφόσον δεν έχει γίνει κάποια μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση ο φόρος να παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Από τον Ιανουάριο του 2022 όλες οι μεταβιβάσεις θα υπολογιστούν με τις νέες τιμές της εφορίας, όπως και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όμως προβλέπεται να μειωθεί το επόμενο έτος κατά 8% μεσοσταθμικά.

Από την ένταξη περίπου 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 400-500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω μείωση του φόρου ακινήτων. 

Το 2022, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές και στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Περίπου 450.000 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων, αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και επιπροσθέτως καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%. 

Σημειώνεται ότι η επιτροπή Πισσαρίδη, στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εισηγείται την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, καθώς, όπως αναφέρεται, θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή