Το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας

Το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορετικές ταχύτητες θα προχωρούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των δύο ΔΕΠΑ, Υποδομών και Εμπορίας, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ που ενέκρινε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ, στις 15 Ιουλίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, για λόγους που αφορούν την απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αναστείλει τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών μέχρι τα τέλη του γ΄ τριμήνου του 2021, οπότε και θα ενημερώσει τους προεπιλεγέντες επενδυτές για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού και το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα. Οι λόγοι, όπως είναι ήδη γνωστό, συνδέονται με τη δικαστική διαμάχη της εταιρείας με την ELFE για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου, η οποία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο στις αίθουσες του Εφετείου. Για το 35,5% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ αναφέρει ότι εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης, ενώ για το 17% που κατέχει στη ΔΕΗ, σημειώνει ότι βρίσκεται υπό εξέταση ο τρόπος αξιοποίησης του εν λόγω πακέτου μετοχών.

Σε ό,τι αφορά τέλος την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας, εξελίξεις με βάση το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αναμένονται μετά τον Σεπτέμβριο με την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών. Ο διαγωνισμός για το εν λόγω έργο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 και βρίσκεται στο β΄ στάδιο, με τα δύο επενδυτικά σχήματα που προεπελέγησαν, Energean Oil & Gas-Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων και κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να αναμένουν την υπογραφή συμφώνου εμπιστευτικότητας για την πρόσβασή τους στο VDR (Virtual Data Room), ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια σε οικονομικοτεχνικό έλεγχο (due diligence).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή