ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Μεγάλη ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Τουρισμός: Μεγάλη ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Ακόμη και πριν η Ελλάδα ανακοινώσει, στις 19 Απριλίου, ότι θα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα υποδεχόταν Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των μη εμβολιασμένων, η ζήτηση από τις ΗΠΑ για καλοκαιρινά ταξίδια στο Αιγαίο είχε αυξηθεί. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κρατήσεις είχαν ήδη ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Εκείνο τον μήνα, η Emirates είχε ανακοινώσει ότι θα εισαγάγει νέες απευθείας πτήσεις μεταξύ του αεροδρομίου Newark και της Αθήνας. Λίγο αργότερα, κάποιες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά τον Ιούνιο.

Ηταν ένας προάγγελος των καλών ειδήσεων που ακολούθησαν και οι οποίες εκτόξευσαν τις αναζητήσεις στις ΗΠΑ για αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Πλέον υπάρχει σχεδιασμός για έως και επτά απευθείας πτήσεων ημερησίως από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, από τις Emirates, Delta, American και United. 

Τα στοιχεία

Ο ιστότοπος κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων Hopper αναφέρει άνοδο 75% στις αναζητήσεις μετ’ επιστροφής και το πρακτορείο πολυτελείας Virtuoso σημείωσε ένα άλμα 225% σε νέες κρατήσεις ξενοδοχείων σε όλη την ηπειρωτική χώρα και στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτή η δυναμική έχει διευρυνθεί. «Η Ελλάδα είναι το Σχέδιο Α όλων», δηλώνει ο Paul Tumpowsky από το πρακτορείο Skylark. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ανοίγοντας πρώτοι, οι Ελληνες θα αποσπάσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της δραστηριότητας στο πρώτο μέρος του καλοκαιριού, επειδή οι πτήσεις είναι αναξιόπιστες προς οπουδήποτε αλλού», εξηγεί. «Εάν ελπίζετε να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι στη Γαλλία τον Αύγουστο, μπορείτε να περιμένετε αλλαγές στο πρόγραμμα και ανατροπές έως ότου οι πολιτικές έναρξης γίνουν πολύ πιο σαφείς. Στο μεταξύ, κάθε μεγάλος αερομεταφορέας πετάει στην Αθήνα τώρα – και μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες πρόκειται να αλλάξουν τα αεροπλάνα τους με μεγαλύτερα το συντομότερο δυνατόν για να καλύψουν τη ζήτηση».

Τουρισμός: Μεγάλη ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ-1Φθηνότερα εισιτήρια

Οχι μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια είναι άφθονα, αλλά είναι επίσης πιο προσιτά από το συνηθισμένο, με το Hopper να αναφέρει κατά μέσον όρο εξοικονόμηση 25% για ναύλους μετ’ επιστροφής από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με τις τιμές του 2019. Οι εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 800 δολάρια αντί για τα συνήθη 1.080 δολάρια πριν από την πανδημία. 

Επίσης, στις ΗΠΑ υπάρχει αισιοδοξία γύρω από την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής δώσει προτεραιότητα σε οποιονδήποτε εργάζεται στον τομέα του τουρισμού και αναμένει ότι όλοι οι ενήλικοι θα εμβολιαστούν έως τα τέλη Ιουνίου, σημειώνει το Bloomberg. 

Με μεγάλο πορτοφόλι…

Τα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα έχουν επιτραπεί από τις 19 Απριλίου, κάτι που αν δεν υπονομευθεί από την πανδημία και την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό και ειδικά αυτόν της Αθήνας. Οι Αμερικανοί είναι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών από τις ΗΠΑ ανέρχεται στα 1.008 ευρώ, υψηλότερη κατά 78,8% από τον μέσο όρο, που είναι τα 564 ευρώ. Πέρυσι, όμως, οι αφίξεις και εισπράξεις από τις ΗΠΑ κατέρρευσαν σε ποσοστό της τάξεως του 95%, αφού τα ταξίδια αναψυχής από εκεί είχαν απαγορευτεί από την Ε.Ε.