Στα 6,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο πρώτο τετράμηνο

Στα 6,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο πρώτο τετράμηνο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρατεταμένο lockdown του πρώτου τετραμήνου φέτος άφησε το αποτύπωμά του στον προϋπολογισμό, που εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 6,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 5,2 δισ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ το 2020. Τα έσοδα από φόρους τον Απρίλιο ήταν μειωμένα κατά 256 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παρά την επιδείνωση, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, τα αποτελέσματα αυτά είναι συμβατά με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας, που υπεβλήθη στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου, για πρωτογενές έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ φέτος. Εξάλλου, στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον, επικαλούμενοι την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Απρίλιο κατά 15% σε σύγκριση με το 2019. «Ο προϋπολογισμός δεν είχε συνυπολογίσει την ύπαρξη παρατεταμένων πολύμηνων lockdowns το 2021», δήλωσε ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «συνεπώς η μείωση αυτή (σ.σ. των εσόδων) είναι αναμενόμενη και σχετικά περιορισμένη, λαμβανομένων υπόψη των μεγάλης έκτασης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που ήταν αναγκαία για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν ότι η οικονομία έχει αρχίσει ήδη να ανακάμπτει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, συνεπώς αναμένουμε ότι οι φορολογικές απώλειες που συνδέονται με τα πρόσθετα lockdowns θα πάψουν να επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα εντός των αμέσως επομένων μηνών».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επεσήμαινε, εξάλλου, χθες ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δείχνουν δευτερογενείς επιπτώσεις της κρίσης, δηλαδή λουκέτα και απολύσεις. «Εκ πρώτης όψεως δεν καταγράφεται κάτι μαζικό», έλεγε. Διευκρίνιζε ότι η εποχική απασχόληση θα είναι μεν μικρότερη, αλλά η μόνιμη δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα.

Ωστόσο οι αβεβαιότητες παραμένουν, κυρίως σε σχέση με τον τουρισμό, και αυτές είναι που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις ως προς την ανάπτυξη, με την κυβέρνηση να κινείται μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πιο συντηρητικά από οίκους  αξιολόγησης και τράπεζες. Οπως εξήγησε χθες η ίδια πηγή, η κυβέρνηση βασίζει την εκτίμησή της (ανάπτυξη 3,6% φέτος) στη συντηρητική πρόβλεψη για τουριστικά έσοδα φέτος στο 40%-45% του 2019. Αν αυτή διαμορφωθεί στο 50%-55%, αυτομάτως η ανάπτυξη θα είναι 1% υψηλότερη, είπε. Δεύτερος αστάθμητος παράγων είναι τα 24 δισ. της αύξησης των καταθέσεων, τα οποία πιθανώς θα μετατραπούν σε κατανάλωση και τόνωση των ακινήτων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνολικά, στο τετράμηνο, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έδειξαν ότι τα φορολογικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 144 εκατ. ευρώ ή 2,6% έναντι του στόχου και διαμορφώθηκαν στα 16,4 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν μειωμένα κατά 344 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και έφτασαν το 1,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο τα έσοδα από φόρους εμφανίζονται αυξημένα κατά 215 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, αλλά στην πραγματικότητα αυτό οφείλεται στο ότι συνυπολογίζεται το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος ύψους 470,5 εκατ. ευρώ, που είχε προϋπολογισθεί ότι θα εισπραχθεί τον Μάρτιο του 2021. Ετσι, στην πραγματικότητα, τα έσοδα από φόρους είναι μειωμένα κατά 256 εκατ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή