Αντλήθηκαν 50 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού δανείου για την «Ακτωρ»

Αντλήθηκαν 50 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού δανείου για την «Ακτωρ»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια της τάξεως των 130-150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα δαπανήσει σε πρώτη φάση η ολλανδική επενδυτική εταιρεία Reggeborgh Invest για την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου του ομίλου Ελλάκτωρ, αλλά και για τη χρηματοδότηση της θυγατρικής του, «Ακτωρ». Χθες η Reggeborgh ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την παροχή ενδιάμεσης χρηματοδότησης προς την «Ακτωρ» και θα αποπληρωθεί τις προσεχείς εβδομάδες μέσω της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ» κατά το ποσόν των 120,5 εκατ. ευρώ.

Η Reggeborgh έχει δαπανήσει επιπλέον ποσό της τάξεως των 35-45 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των μετοχών που ελέγχει σήμερα, δηλαδή το 14,7% της «Ελλάκτωρ», ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης και για την απόκτηση των μετοχών του κ. Λ. Μπόμπολα, που αντιστοιχούν σε ένα πρόσθετο 12,55% των δικαιωμάτων ψήφου (26.882.023 μετοχές), με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε περίπου 40-45 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα –και αναμένεται επίσης να το εξασκήσει– για την αγορά επιπλέον 3,18% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ», ιδιοκτησίας του εφοπλιστή κ. Δημ. Διαμαντίδη, μια συμφωνία η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ. Δυνητικά, η Reggeborgh θα μπορεί να ελέγχει μέχρι το 30,52% της «Ελλάκτωρ».

Η χθεσινή εξέλιξη της εξασφάλισης ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την «Ακτωρ» αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την εταιρεία, καθώς είχε βρεθεί ενώπιον του φάσματος της πτώχευσης, με ορισμένους εκ των προμηθευτών να προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα 50 εκατ. ευρώ που θα εισρεύσουν άμεσα στα ταμεία της «Ακτωρ» θα διοχετευτούν ακριβώς για να καλυφθούν τέτοιου είδους υποχρεώσεις, αλλά και για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των εργοταξίων και συνεπώς να αρχίσουν να εισρέουν και έσοδα στα ταμεία της «Ακτωρ», από πληρωμές για την εκτέλεση των έργων.

Το επόμενο βήμα προς την έξοδο από την κρίση θα γίνει μέσω της αύξησης κεφαλαίου, καθώς 100 εκατ. ευρώ πρόκειται να διοχετευτούν για την κάλυψη ζημιών (45 εκατ. ευρώ) και υποχρεώσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές και εργαζομένους (55 εκατ. ευρώ). Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα καλύψουν επενδυτικές ανάγκες του τομέα των ΑΠΕ και κεφάλαια κίνησης. Η διοίκηση υπολογίζει ότι η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου, παράλληλα με τη διεύρυνση του διοικητικού σχήματος του ομίλου και τις αλλαγές προσώπων που δρομολογούνται, τόσο λόγω της συμμόρφωσης με τους κανόνες για την εταιρική διακυβέρνηση όσο και λόγω των προθέσεων της Reggeborgh Invest.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αρης Ξενόφος αναμένεται να αφήσει τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου (παραμένοντας ίσως σε κάποιο ρόλο εντός ομίλου), με τη θέση να καλύπτεται από τον κ. Ευθ. Μπουλούτα, που σήμερα έχει τη θέση του προέδρου στις θυγατρικές «Ακτωρ Παραχωρήσεις» και «Ηλέκτωρ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή