Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα δεν ανησυχεί την ΕΚΤ

Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα δεν ανησυχεί την ΕΚΤ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόστος δανεισμού των κρατών της Ευρωζώνης έχει ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ πολλών μηνών, αλλά οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι επενδυτές δείχνουν ψύχραιμοι, κάτι που φανερώνει ότι σκέφτονται πως η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη είναι κάτι το χειροπιαστό. 

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το τι συνέβαινε τον Φεβρουάριο, όταν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ανήλθαν 35 μονάδες βάσης εντός μηνός στο – 0,20%, οδηγώντας τα στελέχη της ΕΚΤ στο να συντονιστούν και να κατευνάσουν με δηλώσεις τους την αγορά με συγκεκαλυμμένες απειλές, ώστε να αποκλιμακώσουν το κόστος δανεισμού. Στη συνέχεια και τον Μάρτιο, ακολουθώντας την ίδια γραμμή, επιτάχυναν τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του επείγοντος προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτή τη φορά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας τείνουν προς τα υψηλότερά τους επίπεδα σε διάστημα σχεδόν διετίας και φαίνεται πως θα διαρρήξουν το ψυχολογικό όριο του 0% πρώτη φορά μετά το 2019. 

Εν τω μεταξύ, στα ομόλογα όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης οι αποδόσεις ήδη κινούνται σε θετικό έδαφος. 

Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα γιατί παραμένουν σιωπηλοί οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ; Εν πρώτοις, οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί για την Ευρωζώνη. Τα τελευταία περιοριστικά μέτρα δεν εξέτρεψαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι εξαγωγές είναι στέρεες και τα εμβολιαστικά προγράμματα ξεπέρασαν τα αρχικά εμπόδια. Η Ε.Ε. εκτιμά ότι θα έχει διαθέσει τις πρώτες δόσεις στο 70% των ενηλίκων έως το τέλος του θέρους. «Η διαφορά τού τώρα με το τότε είναι τα εμβόλια, που δίνουν στην ΕΚΤ δύναμη για να ανταπεξέλθεί στις μεγάλες πιέσεις των αποδόσεων», επισημαίνει ο Σάλμαν Αχμεντ, διευθυντής διεθνούς μακροοικονομικής στη Fidelity International. 

Δεύτερον, αυτή τη φορά έχουν μεταβληθεί οι προσδοκίες του πληθωρισμού. Ο Τζιμ Λίβις, υπεύθυνος παγίου εισοδήματος εισηγμένων εταιρειών της M&G Investments, παρατηρεί ότι ένας πενταετής δείκτης πληθωρισμού στη Γερμανία βρίσκεται στο σχεδόν 1,4% έναντι του κάτω του 1% τον Φεβρουαρίου και του σχεδόν μηδέν προ ενός έτους. «Επί σειράν ετών η Ευρωζώνη δεν έχει εμφανίσει πληθωρισμό στο 1,4%, οπότε αυτή η ένδειξη δηλώνει ότι οι άνθρωποι αναμένουν κάτι διαφορετικό ως προς τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη». Εν κατακλείδι, ο Λίβις υπογραμμίζει ότι μπορεί να ανέρχονται οι ομολογιακές αποδόσεις, αλλά οι πραγματικές αποδόσεις τους, δηλαδή όταν αυτές προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, ελάχιστα έχουν διαφοροποιηθεί. Οπότε αυτό είναι ένας πραγματικός λόγος που κάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην ανησυχεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή