Ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Ευρώπης

Ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Ευρώπης

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από εβδομάδες συνομιλιών ανάμεσα στις εμπορικές αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, η Ε.Ε. και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν χθες ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο που είχε κηρύξει μονομερώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της  Ευρώπης. Εκτός από την αποκλιμάκωση κάθε εμπορικής έντασης ανάμεσά τους, οι δύο πλευρές επιχειρούν πλέον μια επαναπροσέγγιση με νέους όρους, δεδομένου ότι έχουν κίνητρο να συσπειρωθούν και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας.

Στην προκειμένη περίπτωση το θέμα αφορά την επιβολή δασμών στην οποία είχε αποφασίσει να προχωρήσει η Ε.Ε. από το 2018, όταν ο προκάτοχος του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ επέβαλε υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη. Τότε οι Βρυξέλλες προχώρησαν άμεσα σε αντίποινα επιβάλλοντας δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, απείλησαν να αυξήσουν τους δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων, από καλλυντικά μέχρι αθλητικά παπούτσια, και προπαντός να τους διπλασιάσουν σε μία σειρά εμβληματικών προϊόντων της υπερδύναμης όπως το ουίσκι μπέρμπον και οι μηχανές Harley Davidson, φτάνοντάς τους στο απαγορευτικό 50%. Οι τιμωρητικοί αυτοί δασμοί επρόκειτο να επιβληθούν από 1ης Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν, όμως, χθες οι δύο εμπορικοί εταίροι, η κλιμάκωση θα αποφευχθεί και οι Βρυξέλλες δεν θα επιβάλουν νέους δασμούς.

Σύμφωνα, άλλωστε, με σχετικό μήνυμα στο Τwitter του επιτρόπου Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να αρχίσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο για το πώς θα αντιμετωπίσουν από κοινού το πλεόνασμα παραγωγικής δυνατότητας στη βιομηχανία χάλυβα. Παράλληλα, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών δήλωσαν σε καθεστώς ανωνυμίας πως οι εμπορικές αντιπροσωπείες των δύο πλευρών θα εξακολουθήσουν τις συνομιλίες σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία και να ανακαλέσουν το σύνολο των δασμών που έχουν επιβληθεί ή αποφασιστεί εκατέρωθεν στη διάρκεια της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Σε κοινό ανακοινωθέν, άλλωστε, οι δύο πλευρές τονίζουν πως θα προωθήσουν από κοινού τις υψηλές προδιαγραφές στα προϊόντα τους, ενώ θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν θέματα που τους απασχολούν, όπως οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας. Θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις, για παράδειγμα, τα κατάλληλα μέτρα προστασίας του εμπορίου μέχρι το τέλος του έτους. Ως τότε η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τους δασμούς ύψους 25% στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου που θα επιβάλλονται σε εισαγωγές όχι μόνον από την Ευρώπη αλλά και από Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Τουρκία, Νορβηγία και Ελβετία. Θα παραμείνουν, άλλωστε, σε ισχύ και οι δασμοί που επέβαλαν το 2018 οι Βρυξέλλες σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικαλεστεί μια απαρχαιωμένη νομοθεσία του 1962 για να δικαιολογήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά βιομηχανικά μέταλλα ως επιβεβλημένους για λόγους εθνικής ασφαλείας. Είχε, όμως, προκαλέσει την αντίδραση των μεγάλων ομίλων όπως οι Thyssenkrupp και Voestalpine, που έσπευσαν να καταστήσουν σαφές ότι οι δασμοί απέβαιναν εις βάρος των αμερικανικών ομίλων. Ορισμένες χώρες όπως η Βραζιλία και η Νότιος Κορέα έσπευσαν τότε να διαπραγματευθούν διμερώς με την Ουάσιγκτον προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς στα προϊόντα τους και επέτυχαν να πείσουν τον Τραμπ να τους αποσύρει. Δεν έγινε, όμως, κάτι ανάλογο για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου όπου και επιβλήθησαν οι επίμαχοι δασμοί και ισχύουν ακόμη.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. είχε τότε αντικρούσει την επιχειρηματολογία του τέως προέδρου των ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων σε καμία περίπτωση δεν απειλούσαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί στις αρχές του έτους η νέα προσέγγιση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον υπό τη νέα της ηγεσία στο πλαίσιο της οποίας οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να αφήσουν προς το παρόν κατά μέρος τη μακροχρόνια διαμάχη τους για τις αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις που έχουν χορηγηθεί εκατέρωθεν στις βιομηχανίες αεροναυπηγικής των δύο πλευρών και συγκεκριμένα στις Airbus και Boeing.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές μιλούν για τακτικό ελιγμό της Ε.Ε. σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Ε.Ε. που θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα και θα είναι το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό υπό την ιδιότητα του προέδρου της υπερδύναμης. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για θέματα συνεργασίας στο εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή