Βρετανία: Αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας

Βρετανία: Αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας απειλούν να ανακόψουν οι ελλείψεις εργαζομένων για τη στελέχωση των βρετανικών επιχειρήσεων, φαινόμενο που επιδεινώθηκε εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με στοιχεία του Chartered Institute of Personnel and Development και της εταιρείας Adecco, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα Guardian, ο ρυθμός προσλήψεων που σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο διάστημα οι εταιρείες θα φθάσει σε υψηλό οκταετίας, λόγω του ανοίγματος, ήδη από τη Δευτέρα, κλάδων της οικονομίας όπως αυτός της φιλοξενίας και του λιανεμπορίου σε Αγγλία και Ουαλλία. Ωστόσο, τα τμήματα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού των εταιρειών, παρατηρούν μία απότομη μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων εργαζομένων που απασχολούνται στις βρετανικές επιχειρήσεις, με τον κίνδυνο της έλλειψης υπαλλήλων να ελλοχεύει.

Αλλα στοιχεία που προέρχονται από την εταιρεία αναζήτησης θέσεων εργασίας Adzuna, δείχνουν πως στην ιστοσελίδα της υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σύγκριση με έξι εβδομάδες πριν. Παρά την προσφορά θέσεων εργασίας, η εταιρεία προειδοποίησε πως παρατηρείται μία απότομη μείωση του ενδιαφέροντος όσων αναζητούν εργασία από το εξωτερικό. O αριθμός όσων ψάχνουν εργασία και προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μειώθηκε στο μισό, καταγράφοντας πτώση περίπου 250.000 ατόμων από τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν δηλαδή την εξάπλωση του κορωνοϊού στην περιοχή της Βρετανίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο συνιδρυτής της εταιρείας Αντρου Χάντερ ανέφερε πως «υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για την εύρεση εργαζομένων, με αρκετούς  του κλάδου φιλοξενίας αλλά και του λιανεμπορίου να έχουν εγκαταλείψει αυτούς τους τομείς, στρεφόμενοι σε πιο ασφαλείς εργασίες, μετά και τις αναταραχές στην αγορά την προηγούμενη χρονιά». Επίσης, πρόσθεσε πως «αρκετά λιγότεροι εργαζόμενοι του εξωτερικού αναζητούν απασχόληση στη Βρετανία, με το ενδιαφέρον για την εύρεση θέσεων εργασίας στη χώρα μας να έχει φθάσει στο μισό σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα σε αυτές τις βιομηχανίες. Πλέον οι βρετανικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να βασίζονται σε εργαζομένους του εξωτερικού για να καλύψουν κενά στις θέσεις εργασίας».

Μία ηχηρή ένδειξη των ελλείψεων που παρατηρούνται στη Βρετανία είναι και οι ΗΠΑ οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προσλάβουν υπαλλήλους, καθώς όσοι ψάχνουν δουλειά δεν ενδιαφέρονται για τον κλάδο της φιλοξενίας εξαιτίας των χαμηλών μισθών, της ανησυχίας για θέματα υγείας αλλά και της ενόχλησης των πελατών σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί κατά της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή