To clawback περιορίζει την ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας

To clawback περιορίζει την ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε παραγωγικό και ερευνητικό hub για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη, σε περίπτωση που εξορθολογιστούν οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) και δημιουργηθεί ένα σταθερό πλαίσιο, εξέφρασε σε ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων. Ο ίδιος τόνισε πως, με το ελάχιστο κίνητρο του συμψηφισμού του 8% των εκπτώσεων και των επιστροφών με επενδύσεις (επενδυτικό clawback), κατατέθηκαν 52 επενδυτικά σχέδια, κυρίως από ελληνικές αλλά και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, υπενθυμίζοντας ότι η υπερφορολόγηση άγγιξε το 70% του κύκλου εργασιών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σημειώνεται ότι, από το 2012, οι φαρμακευτικές εταιρείες επιβαρύνονται με το clawback, ένα μέτρο έμμεσης φορολόγησης, το οποίο αποδίδουν στο κράτος κάθε φορά που υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Από το 2019 έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών clawback με τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι εταιρείες σε επίπεδο παραγωγής και έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Το ποσό συμψηφισμού για τη χρήση του 2020 ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ. 

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Η Ελλάδα θα ήταν ήδη ένα παραγωγικό και ερευνητικό hub για ολόκληρη την Ευρώπη, εάν δεν παρατηρούνταν η μείωση των κεφαλαίων που χρειαζόμασταν για παραγωγή και έρευνα και ανάπτυξη, εξαιτίας της υπερφορολόγησης της τελευταίας δεκαετίας μέσω του clawback», ανέφερε ο κ. Τρύφων κατά την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει μια ισχυρή παραγωγική βάση στο φάρμακο πάνω στην οποία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Παράλληλα, τόνισε πως για να βρεθεί η χώρα στο επίκεντρο των εξελίξεων και να αποτελέσει παραγωγικό και ερευνητικό hub στην Ευρώπη, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες θα ευνοήσουν όχι μόνο την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και της ίδιας της οικονομίας.

Κατά τον ίδιο, ο εξορθολογισμός των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και ένα σταθερό πλαίσιο θα έφερναν και περισσότερες επενδύσεις στη χώρα. «Η υπερφορολόγηση άγγιξε το 70% του κύκλου εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου. Αυτό δημιούργησε τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με ανταγωνιστές μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ανάγκασε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να μείνει πίσω στην τεχνολογία και στα νέα προϊόντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις επενδύσεις που δρομολογεί ο κλάδος, ο κ. Τρύφων τόνισε πως τη μοναδική αναπτυξιακή δυναμική της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου αποδεικνύει το γεγονός πως με το ελάχιστο κίνητρο του συμψηφισμού του 8% των εκπτώσεων και των επιστροφών με επενδύσεις, κατατέθηκαν 52 επενδυτικά σχέδια από ελληνικές κυρίως, αλλά και ξένες εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή