Σε εταιρεία συμμετοχών μετατρέπεται ο όμιλος Ideal

Σε εταιρεία συμμετοχών μετατρέπεται ο όμιλος Ideal

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ενός νέου μεγάλου ομίλου συμμετοχών με ευρύ αντικείμενο δραστηριοτήτων –το οποίο, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στην «Κ» πηγές με άμεση εμπλοκή στη συμφωνία, θα έχει στο μέλλον οριζόντια και κάθετη διεύρυνση– αποσκοπεί η είσοδος του fund Virtus στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ideal, συμφερόντων Χάρη Δαυίδ. Η είσοδος θα γίνει με την εισφορά των μετοχών των εταιρειών SICC Holding Limited (SICC) και Effervescent Sodas Management Limited (ESM). Στην SICC ανήκει η «Αστήρ Βυτόγιαννης», εταιρεία παρασκευής πωμάτων με πελάτες πολυεθνικούς κολοσσούς των αναψυκτικών και της μπίρας, και στη δεύτερη η Three Cents, εταιρεία παρασκευής αναψυκτικών για κοκτέιλ (mixers).

Ο όμιλος, που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όχι μόνο διευρύνει το αντικείμενό του πέρα από αυτόν της τεχνολογίας στον δυναμικό κλάδο των τροφίμων, μέσω της απόκτησης δύο εταιρειών που θεωρούνται αμφότερες «success story», αλλά διευρύνεται η μετοχική του βάση και η διοικητική του υποδομή με τον πολύπειρο Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι επικεφαλής του Virtus, fund στο οποίο μετέχουν ακόμη ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού, η VNK Capital (οικογένεια Κάτσου), αλλά και οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος θα επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση του κόστους δανεισμού του. Ενδεικτικό είναι ότι η μετοχή της Ideal βρέθηκε χθες στο υψηλότερο σημείο τουλάχιστον των τελευταίων πέντε ετών, με την τιμή να φτάνει στα 3,33 ευρώ.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, προβλέπει ότι ο όμιλος Ideal προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα καλυφθεί μέσω της εισφοράς σε είδος και συγκεκριμένα μέσω της εισφοράς των μετοχών των εταιρειών SICC και ESM. Το 51% των μετοχών της SICC κατέχει το fund Virtus και το υπόλοιπο 49% ο κ. Στυλιανός Βυτόγιαννης, ενώ το 100% των μετοχών της ESM κατέχει η Virtus. Το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά 9,27 εκατ. ευρώ με την έκδοση 23.176.792 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ και τιμή διάθεσης 2,42 ευρώ η κάθε μία. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να επέλθει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα καθορισθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, η Virtus θα κατέχει το 47,78%, ο Στ. Βυτόγιαννης το 25,86%, η Thrush Investment Holdings Ltd (σημερινός πλειοψηφών μέτοχος της Ideal) το 16,94% και λοιποί μέτοχοι 9,42%. Η Virtus θα κάνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση, όμως, όπως αναφέρεται στο σχετικό πληροφοριακό σημείωμα, ούτε η Thrush Investment ούτε ο Στ. Βυτόγιαννης προτίθενται να προσφέρουν τις μετοχές που κατέχουν. Επίσης, η Virtus θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διατήρηση του απαραίτητου επιπέδου διασποράς μετοχών, ενώ κανείς από τους μεριδιούχους – επενδυτές του fund, με εξαίρεση τον κ. Βυτόγιαννη, θα κατέχει μερίδιο στον όμιλο άνω του 9%.

Ο όμιλος Ideal δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και κυβερνοασφάλειας, ανάπτυξης λογισμικού και λύσεων πληροφορικής, καθώς και στην εμπορία λευκών συσκευών, προϊόντων πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας. Το 2020 έκλεισε με κύκλο εργασιών 21,02 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 378.000 ευρώ. Από την άλλη η SSIC, όπου ανήκει η «Aστήρ Βυτόγιαννης», είχε έσοδα 21,14 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 4,4 εκατ. ευρώ. Η ESM (Three Cents) είχε έσοδα 5,03 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 294.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή