Μαζικό κύμα πωλήσεων μετοχών από κροίσους της τεχνολογίας

Μαζικό κύμα πωλήσεων μετοχών από κροίσους της τεχνολογίας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, ο Σεργκέι Μπριν, συνιδρυτής της Google, ο Λάρι Ελισον, επικεφαλής της Oracle, o Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook και ο Ερικ Γιουάν, ιδρυτής του Zoom, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πολυάριθμα υψηλόβαθμα στελέχη και ιδιοκτήτες επιχειρηματικών κολοσσών που προχώρησαν στην πώληση μεγάλου όγκου μετοχών των εταιρειών τους. Αντλησαν, έτσι, μεγάλα κέρδη καθώς οι τιμές των μετοχών τους βρίσκονταν σε δυσθεώρητα ύψη μετά 14 συναπτούς μήνες συνεχούς ανόδου που έχει πολλαπλασιάσει την αξία των επιχειρήσεών τους. Τα κίνητρά τους είναι προφανώς να προστατευθούν από τη διαφαινόμενη άνοδο του πληθωρισμού και τη συνεπακόλουθη αλλαγή στην πολιτική της Federal Reserve, αλλά προπαντός από την αύξηση της φορολογίας στον πλούτο που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, από την αρχή του έτους και μέχρι πριν από 10 ημέρες, ιδρυτές και υψηλόβαθμα στελέχη αμερικανικών κολοσσών έχουν πουλήσει μετοχές συνολικής αξίας 24,4 δισ. δολαρίων. Εχουν, άλλωστε, επαναλάβει κάτι ανάλογο στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2020, οπότε ρευστοποίησαν συνολικά μετοχές των εταιρειών τους αξίας 30 δισ. δολαρίων. Οι μεγαλομέτοχοι επιχειρήσεων συνηθίζουν να πουλούν πακέτα μετοχών στο πλαίσιο προγραμματισμένων συμφωνιών πώλησης. Το παρατεταμένο ράλι που έχουν σημειώσει οι αγορές εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο είχε ως αποτέλεσμα να έχει φτάσει σε ιλιγγιώδη ύψη η αξία των μετοχών που πούλησαν αδιακρίτως του κατά πόσον είχαν προγραμματίσει αυτές τις πωλήσεις ή απλώς άδραξαν την ευκαιρία για να ρευστοποιήσουν μεγάλα κέρδη. Οι λόγοι που εξωθούν έναν επενδυτή να πουλήσει μετοχές είναι πολλοί και διάφοροι. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, έχει προηγηθεί το ράλι που αγνόησε την πανδημία αλλά και οι υψηλές αποτιμήσεις των επιχειρήσεων έχουν αρχίσει ήδη να υφίστανται πιέσεις, καθώς επιταχύνεται ο πληθωρισμός.

Δεδομένου, άλλωστε, ότι οι οικονομίες ανακάμπτουν, οι επενδυτές διαβλέπουν  τον κίνδυνο να στραφεί η Federal Reserve σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και έτσι εντείνεται η αβεβαιότητα καθώς αναμένεται η αύξηση των φόρων που σχεδιάζει ο Τζο Μπάιντεν και ειδικότερα ο διπλασιασμός του φορολογικού συντελεστή στις αποδόσεις κεφαλαίου. Οποιος κι αν είναι ο λόγος, πάντως, οι μαζικές αυτές πωλήσεις μετοχών πλημμυρίζουν την αγορά με ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα που πιθανότατα θα διοχετευθεί σε φιλανθρωπίες, στην αγορά έργων τέχνης και ακινήτων και σε πολλά άλλα στα οποία καταλήγουν συχνά τα χρήματα των πλουσίων. Και για να έχουμε μια πιο ανάγλυφη εικόνα των κινήσεων στις οποίες προέβησαν μέσα στους τελευταίους 12 με 14 μήνες οι ιδρυτές και επικεφαλής των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, μερικά ενδεικτικά νούμερα είναι τα εξής:

Ο Τζεφ Μπέζος πούλησε φέτος μετοχές της Amazon αξίας 6,7 δισ. δολαρίων, δηλαδή άνω των 2/3 της τιμής που είχαν όσες μετοχές πούλησε μέσα στο περασμένο έτος. Ο Λάρι Ελισον διέθεσε μόνον μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα 7 εκατ. μετοχές της Oracle και άντλησε 552,3 εκατ. δολάρια. Ο Σαρλ Σουάμπ ρευστοποίησε μετοχές της ομώνυμης χρηματιστηριακής του εταιρείας αξίας 192 εκατ. δολαρίων και ο Σεργκέι Μπριν πούλησε μετοχές της Alphabet μητρικής της Google αξίας 163 εκατ. δολαρίων μέσα στις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η φιλανθρωπική οργάνωση που έχει ιδρύσει προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών της Facebook τις ημέρες που υποχωρούσε. Σε ό,τι αφορά τέλος τον άνθρωπο που οφείλει την επιτυχία του στην πανδημία, τον Ερικ Γιουάν, ιδρυτή της πλατφόρμας τηλεσυνεδριάσεων Zoom, πούλησε πέρυσι περίπου 140.000 μετοχές της εταιρείας του, αλλά προχώρησε σε περισσότερες πωλήσεις φέτος, όταν υποχωρούσε η μετοχή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή