Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα επικράτησε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την αισιοδοξία που εμπνέει ένας συνδυασμός από θετικές εξελίξεις, όπως το γεγονός ότι ανοίγουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, η είδηση ότι μειώθηκε η ανεργία στη Βρετανία αλλά και σειρά ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων πολλών επιχειρήσεων. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές δεν έχει εκλείψει η αβεβαιότητα που εκδηλώθηκε έντονα την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας αστάθεια. Αιτίες η ανησυχία για τη διαφαινόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων και της άνευ προηγουμένου αναπτυξιακής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από εξωστρεφείς επιχειρήσεις, έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος αλλά οριακά σε θετικό πρόσημο με κέρδη 0,02%. Οριακά στο κόκκινο έκλεισαν, όμως, οι άλλες δύο σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με μικρές απώλειες 0,07% και τον CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,21%.

Ανάμεσα στις μετοχές που υποχώρησαν χθες ξεχωρίζουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, με τη μετοχή της Vodafone να σημειώνει σημαντική πτώση 6,7% όταν ανακοίνωσε μείωση των κερδών της κατά 1,2% για το σύνολο του 2020, καθώς η πανδημία έπληξε τις πωλήσεις και τα έσοδά της. Θεαματική πτώση 9,6% σημείωσε άλλωστε ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Iliad καθώς ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τον στόχο του για τις εισροές κεφαλαίων ενώ αυξάνει τις δαπάνες για επενδύσεις σε τεχνολογία 5G. Παράλληλα, στη Wall Street σημείωναν μέχρι αργά το βράδυ άνοδο οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, με τα μεγαλύτερα άλματα να καταγράφουν οι Amazon Alphabet και ο δείκτης Nasdaq να κινείται ανοδικά για τρίτη συναπτή συνεδρίαση.

Καθώς η εαρινή περίοδος πλησιάζει στο τέλος της, αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη Stoxx 600 θα έχουν αυξηθεί θεαματικά στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, ενώ προβλέπουν κάτι ανάλογο για το δεύτερο εξάμηνο. Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve που θα είναι ενδεικτικά των πληθωριστικών πιέσεων και των προθέσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Bloomberg, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή