Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»: Κόντρα τραπεζών – ΥΠΟΙΚ

Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»: Κόντρα τραπεζών – ΥΠΟΙΚ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιασμό δηλώνουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα διευκόλυνσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Οικονομικών για τους δικαιούχους του προγράμματος «Γέφυρα 2».

Τα νέα μέτρα υποχρεώνουν τις τράπεζες να παρέχουν και οι ίδιες διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα», στη λογική της από κοινού συνεισφοράς μαζί με το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο επιδοτεί για 8 μήνες, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και το 90% για τα εξυπηρετούμενα δάνεια, τη δόση του δανείου και έπειτα από σύμφωνη γνώμη της DG Comp το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε δέσμη διευκολύνσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι ίδιες οι τράπεζες, που επωφελούνται από την κρατική επιδότηση. 

Οι σημαντικότερες δεσμεύσεις που «επιβάλλονται» στις τράπεζες είναι η μείωση του επιτοκίου και η δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα και έχουν μη εξυπηρετούμενη οφειλή, δηλαδή σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Αντίστοιχα, για όσα δάνεια ήταν εξυπηρετούμενα το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει τις τράπεζες να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου, δηλαδή το επιτόκιο και τη διάρκεια αποπληρωμής σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης, και επιπλέον να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή της οφειλής.

Η πρόβλεψη αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετες τις τράπεζες και είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα κυριάρχησε στην καθιερωμένη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Εκτός από τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η κίνηση του υπουργείου, οι τράπεζες διαφωνούν και επί της ουσίας, καθώς θεωρούν ότι το όφελος που θα έχουν και οι ίδιες μέσω της κρατικής επιδότησης είναι δυσανάλογο με τις δεσμεύσεις που τους επιβάλλονται για τους υπόλοιπους όρους του δανείου, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα για μακρά χρονική περίοδο, δηλαδή έως την αποπληρωμή της οφειλής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διαφωνία επικεντρώνεται στις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβουν ειδικά σε ό,τι αφορά τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και αναφορικά με τις δεσμεύσεις που επιβάλλονται για τα μη εξυπηρετούμενα, οι οποίες, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες, αλλοιώνουν την κουλτούρα πληρωμών. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου οι πιστωτές θα πρέπει:

• Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρωση του δανείου.

• Να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

α. Μείωση του επιτοκίου ρύθμισης για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης  αποπληρωμής.

β. Διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων.

γ. Διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Διαγραφή μπορεί να γίνει εφόσον το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών, ή εφόσον δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, ή/και

δ. Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

• Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Το υπουργείο Οικονομικών έχοντας λάβει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών προτίθεται να θεσμοθετήσει τα παραπάνω μέτρα, καταθέτοντας σχετική διάταξη στη Βουλή, το πιθανότερο σήμερα. Οπως σημειώνουν από την πλευρά του υπουργείου, η λογική των πρόσθετων μέτρων διευκόλυνσης επιβάλλεται στη βάση της δέσμευσης που θα πρέπει να αναλάβουν οι τράπεζες να παράσχουν μόνιμες λύσεις ρύθμισης των οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια, έτσι ώστε τα δάνεια αυτά να καταστούν εξυπηρετούμενα και μετά τη λήξη της κρατικής επιδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή