26.500 ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να χάσουν την αποζημίωση

26.500 ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να χάσουν την αποζημίωση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ενδεχόμενο να παρατείνει για έναν ακόμη μήνα το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για τις επιχειρήσεις στις οποίες ισχύουν περιοριστικά μέτρα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά πιθανό τον Ιούνιο να μην καταβάλουν ενοίκιο τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι αλλά και η εστίαση. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να ισχύσει και για το λιανεμπόριο, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι κλάδοι βρίσκουν σιγά σιγά τον βηματισμό τους.

Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της και το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για ορισμένους κλάδους δεν αποκλείεται αντί του μηδενικού ενοικίου να αποφασισθεί, εφόσον συντρέχουν λόγοι, η ενίσχυσή τους καταβάλλοντας μειωμένο κατά 40% μίσθωμα. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι τα στοιχεία του Μαΐου και συγκεκριμένα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα δείξουν ποιοι κλάδοι θα χρειασθούν ενίσχυση, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξή της. Πάντως, τα στοιχεία του Απριλίου έδειξαν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας κατά 20%, ενώ τον τρέχοντα μήνα τα στοιχεία εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση των συναλλαγών.

Στο μεταξύ, αρκετοί ενοικιαστές παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνται «κουρεμένο» ενοίκιο για τον μήνα Μάιο δεν έχουν πληρώσει ακόμα το ενοίκιό τους, τονίζοντας μάλιστα ότι θα περιμένουν την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για να διαπιστώσουν εάν εντάσσεται και ο δικός τους ΚΑΔ στις ενισχύσεις του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών για τον μήνα Μάιο, η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και σε αυτές που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και σε διάφορες άλλες στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Πλέον, η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση 40% για τους πληττόμενους ΚΑΔ που δεν έχουν διακόψει τη λειτουργία τους δεν ισχύει και θα έπρεπε ήδη να έχουν καταβάλει για τον μήνα Μάιο κανονικά το ενοίκιο, όπως αυτό προβλέπεται στο συμφωνητικό.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την ερχόμενη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε νέα πληρωμή. Ωστόσο, χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν την αποζημίωση. Και αυτό καθώς 26.500 ΑΦΜ – ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό (IBAN), κάτι που πρέπει να κάνουν τις επόμενες μέρες. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών πίστωσε στους λογαριασμούς:

• 12.498 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

• 10.176 ιδιοκτητών ακινήτων ποσό συνολικού ύψους 30,3 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος καλύπτει έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για το α΄ τρίμηνο του 2021. Από το παραπάνω ποσό, τα 7,9 εκατ. ευρώ αφορούν 9.576 φυσικά πρόσωπα και τα 22,4 εκατ. ευρώ αφορούν 600 νομικά πρόσωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή