Τιμές κατοικιών: Στο 4,2% η μέση αύξηση το 2020

Τιμές κατοικιών: Στο 4,2% η μέση αύξηση το 2020

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους… δικούς της ρυθμούς φαίνεται πως κινείται η αγορά ακινήτων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι οποίες όχι μόνο δεν υποχώρησαν το 2020, λόγω της κρίσης της πανδημίας, αλλά αντιθέτως συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, έστω κι αν αυτή έδειξε σημάδια επιβράδυνσης. 

Επί 12 τρίμηνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το σύνολο του 2020 η μέση αύξηση των τιμών των κατοικιών διαμορφώθηκε σε 4,2%, έναντι ανόδου 7,2% το 2019. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 2,6% σε ετήσια βάση, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2020, η ετήσια αύξηση είχε αγγίξει το 3,2%. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται για τρία συνεχόμενα χρόνια, ή 12 διαδοχικά τρίμηνα, δείγμα της διαφοροποίησης που έχει σημειωθεί στην κτηματαγορά.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η ετήσια αύξηση για τα παλιότερα διαμερίσματα διαμορφώθηκε σε 3%, ενώ για τα νεόδμητα, η άνοδος άγγιξε το 2%. 

Στο σύνολο του έτους, τα νεόδμητα διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 4,7%, έναντι 7,7% το 2019, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 3,9% το 2020, έναντι ανόδου 6,9% το 2019.

Στην Αθήνα, η αύξηση των τιμών κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 διαμορφώθηκε σε 5,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ίδιο διάστημα, η αύξηση των τιμών άγγιξε το 4,1%. Στον αντίποδα, μικρές μειώσεις σημείωσαν οι τιμές στις άλλες μεγάλες πόλεις (-0,5%) και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (-0,3%). 

Συνολικά το 2020, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 7,4%, ενώ στη Θεσσαλονίκη κατά 4,6%. 

Ως εκ τούτου, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να εντοπίζονται σημάδια ισχυρών πιέσεων στις τιμές των κατοικιών, παρότι, όπως αναφέρει η ΤτΕ, συνηθίζεται να παρατηρείται μια χρονική υστέρηση λίγων μηνών μέχρις ότου αποτυπωθεί και στις τιμές η πραγματικότητα στην αγορά κατοικίας.

Ισχυρές αντοχές

Στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, είχε σημειωθεί ότι η αγορά κατοικιών διατηρεί σχετική ανθεκτικότητα, η οποία επιβεβαιώνεται τόσο από τους ετήσιους ρυθμούς αύξησης των τιμών, όσο και από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας και άλλων στοιχείων, όπως για παράδειγμα ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες ενισχύθηκαν κατά 15,6%, έναντι μικρής αύξησης κατά 0,4% το 2019, έστω και αν εξακολουθούν να μην ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή