Η Μόσχα δεν αίρει την απαγόρευση πτήσεων προς την Τουρκία λόγω πανδημίας

Η Μόσχα δεν αίρει την απαγόρευση πτήσεων προς την Τουρκία λόγω πανδημίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήγμα αναμένεται να καταφέρει στον τουρισμό της Τουρκίας το γεγονός πως η Ρωσία δεν επείσθη να άρει από το τέλη Μαΐου την απαγόρευση πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες που έχει επιβάλει. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο προσκείμενο στις σχετικές συζητήσεις, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στη ρωσική κυβέρνηση αντιπροσωπείες των δύο χωρών, η ρωσική κυβέρνηση δεν αναμένεται να επιτρέψει στους πολίτες της χώρας να μεταβούν στην Τουρκία πριν από τα μέσα Ιουνίου στην καλύτερη περίπτωση.

Αυτό συνεπάγεται απώλειες τουλάχιστον δύο εβδομάδων για τον τουρισμό της Τουρκίας, που προσβλέπει σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους για τους οποίους η χώρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Στη διάρκεια του 2019 η Τουρκία προσείλκυσε πράγματι περισσότερους Ρώσους τουρίστες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το τουριστικό συνάλλαγμα αποτελεί, άλλωστε, μείζονα πηγή σκληρού νομίσματος για την Τουρκία που αποβλέπει σε αυτό για τη μερική κάλυψη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μετά 17 συναπτούς μήνες με έλλειμμα. Η Ρωσία αναμένεται, όμως, να αποστείλει νέα αντιπροσωπεία εντός των ημερών προκειμένου να εκτιμήσει αν οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, αξιοθέατα και γενικότερα μέρη που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών. Θα επανεξετάσει έτσι την απόφασή της για το αν και πότε θα άρει την απαγόρευση πτήσεων προς την Τουρκία. Στο μεταξύ, χθες, η ρωσική κυβέρνηση διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία έχει ήδη αποφασίσει να παρατείνει την απαγόρευση μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Πάντως, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε πως ο ρωσικός κρατικός αερομεταφορέας Aeroflot ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις πτήσεις προς την  Τουρκία πλην δύο την εβδομάδα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Δεν πρόκειται, άλλωστε, για το μοναδικό πλήγμα που δέχεται και πάλι ο τουρισμός στη γειτονική χώρα. Η Βρετανία έχει επίσης αναστείλει τις πτήσεις προς την Τουρκία, την οποία δεν θεωρεί ασφαλή προορισμό, και η Αγκυρα απάντησε κάνοντας το ίδιο στις 12 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα στην Τουρκία, από τη Δευτέρα παρουσιάζουν πλέον ραγδαία μείωση στις 10.174 την ημέρα, οπότε και έληξε το τελευταίο lockdown, ενώ μέχρι πριν από ένα μήνα σημείωνε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων πάνω από 63.000 την ημέρα.

Η τουρκική κυβέρνηση φιλοδοξούσε ώς τώρα να προσελκύσει φέτος πάνω από 31 εκατ. τουρίστες, προσβλέποντας σε έσοδα ύψους 23,3 δισ. δολαρίων. Ενδέχεται, ωστόσο, να διαψευσθούν οι ελπίδες της παρά την υποχώρηση που καταγράφεται τελευταία στα κρούσματα. Στη διάρκεια του περασμένου έτους τα έσοδα της Τουρκίας από τον τουρισμό σημείωσαν πρωτοφανή πτώση 65% και περιορίστηκαν στα 12,1 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των τελευταίων 12 μηνών μέχρι τον Φεβρουάριο έλλειμμα ύψους 37,8 δισ. δολαρίων. Το βάρος της τουριστικής βιομηχανίας και των τουριστικών εσόδων για την οικονομία της γειτονικής χώρας καθίσταται σαφές αν συγκρίνει κανείς τα στοιχεία με τα αντίστοιχα του 2019. Τότε η Τουρκία είχε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με το πλεόνασμα να φτάνει στα 3,76 δισ. δολάρια. Η χώρα είχε προσελκύσει 52 εκατ. τουρίστες που της είχαν αποφέρει τουριστικά έσοδα ύψους περίπου 35 δισ. δολαρίων σε σκληρό νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή