Φλερτ Κίνας με το Σύμφωνο Συνεργασίας Ειρηνικού

Φλερτ Κίνας με το Σύμφωνο Συνεργασίας Ειρηνικού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είσοδό της στην εμπορική συμφωνία χωρών της Ασίας με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία (CPTPP) συζητάει η Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες που αρχικά στόχευε να αποκλείσει την Κίνα, ενισχύοντας την οικονομική δύναμη της Αμερικής αλλά και τους εμπορικούς δεσμούς των περιοχών της Ασίας και του Ειρηνικού. Αξιωματούχοι από την Αυστραλία, τη Μαλαισία τη Νέα Ζηλανδία αλλά και εκπρόσωποι άλλων κρατών πραγματοποίησαν τεχνικές συζητήσεις με Κινέζους ομολόγους τους σχετικά με τις λεπτομέρειες που διέπουν τη συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία γνωστή ως Comprehensive and Progressive Trans-Pacific Partnership. Aυτό αναφέρουν αξιωματούχοι από 4 χώρες που έχουν γνώση των συζητήσεων στο πρακτορείο Bloomberg.

Από την πλευρά της, η Κίνα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι πραγματοποίησε συζητήσεις σε ανεπίσημο επίπεδο με κάποια από τα μέλη που συμμετέχουν στη συμφωνία, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερες πληροφορίες. Μέχρι στιγμής, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο έχει προχωρήσει η αίτησή της για να ενταχθεί στη συμφωνία, ωστόσο αρκετοί εκτιμούν πως το Πεκίνο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον, με αρκετούς να επικαλούνται σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πέρυσι, μέσω των οποίων έδειξε έντονη πρόθεση να ενσωματώσει την Κίνα στην TPP. «Η Κίνα δεν θα προέβαινε σε δηλώσεις για συμμετοχή στην εμπορική συμφωνία ΤPP, εάν δεν είχε εξετάσει όλο το περιεχόμενό της. Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό», ανέφερε η Ντέμπορα Ελμς, ιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια του Asian Trade Centre στη Σιγκαπούρη. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελούσε για τις ΗΠΑ μία ευκαιρία για τη δημιουργία ενός οικονομικού μπλοκ που θα αντιστάθμιζε την όλο και αυξανόμενη δύναμη της Κίνας. Μάλιστα, το 2016, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει πως η Αμερική, και όχι η Κίνα, θα πρέπει να γράψει τους τοπικούς εμπορικούς κανόνες. Βέβαια, ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε έναν χρόνο αργότερα από την TPP. 

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Γουεντάο, σε δηλώσεις του στις αρχές Μαρτίου είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση της Κίνας για τη συμφωνία, λέγοντας πως το Πεκίνο έχει κάνει αρκετή δουλειά σε προκαταρκτικό επίπεδο, παράλληλα και ορισμένες ανεπίσημες επαφές. «Εντείνουμε τις προσπάθειες σε αυτό το πεδίο» ανέφερε ο κ. Γουεντάο, με τον ίδιο να μην απαντά  σε ερωτήσεις που αφορούσαν την πρόοδο των συζητήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η Κίνα ενσωματωθεί στη συμφωνία αυτή, τότε θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη οικονομία που συμμετέχει στη συγκεκριμένη συνεργασία, ενισχύοντας τη θέση της στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού τόσο σε εμπορικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή