Νέες προτάσεις από Κομισιόν για την εταιρική φοροαποφυγή

Νέες προτάσεις από Κομισιόν για την εταιρική φοροαποφυγή

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της εταιρικής φοροαποφυγής και του επιβλαβούς φορολογικού ανταγωνισμού στο εσωτερικό της Ε.Ε. προανήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι νέες προτάσεις αφορούν το εσωτερικό μέτωπο, αλλά κατατίθενται επίσης με το βλέμμα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για μία παγκόσμια συμφωνία για την εταιρική φορολόγηση. Πέρα από την άμβλυνση της φορολογικής αδικίας, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν με το πλέγμα των μέτρων αυτών, που θα παρουσιαστούν σε δύο φάσεις, να ενισχύσουν την «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση και να αντιμετωπίσουν τα νέα βάρη που έχουν προκύψει από τη διαχείριση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ώς το τέλος του έτους η Κομισιόν θα εισηγηθεί μέτρα κατά της κατάχρησης των εταιρειών-κελυφών (με νομική οντότητα αλλά ανύπαρκτη οικονομική δραστηριότητα) για τον σκοπό της φοροαποφυγής. Ως το 2022, θα εξειδικευθούν πρωτοβουλίες που βασίζονται στο σχέδιο δράσης για τη φορολογία που παρουσίασε η Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι.  Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν την υποχρέωση, για τις πιο μεγάλες εταιρείες στην Ε.Ε., να δημοσιεύουν τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τους. Επιπλέον, προτείνεται να θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις (ώς το πρώτο τρίμηνο του 2022) για την αντιμετώπιση της φορολογικά ευνοϊκής μεταχείρισης της χρηματοδότησης μέσω δανεισμού, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο στη χρήση ιδίων κεφαλαίων.

Στη συνέχεια, έως το 2023, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ε.Ε., με γνώμονα τη μείωση του διοικητικού φόρτου, την άρση των φορολογικών εμποδίων στις επενδύσεις και στη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος εντός της ενιαίας αγοράς. Το νέο πλαίσιο, επονομαζόμενο «Επιχειρήσεις στην Ευρώπη: πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος» (Business in Europe: Framework for Income Taxation ή BEFIT), θα συνιστά ένα ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων, με κεντρική επιδίωξη τη μείωση της δυνατότητας φοροαποφυγής με τη μεταφορά κερδών σε χώρες εντός της Ε.Ε. με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Η Επιτροπή, επιπλέον, υιοθέτησε σύσταση σχετικά με τη μεταχείριση των ζημιών σε εγχώριο επίπεδο. Η σύσταση ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να επιτρέπουν στις επιχειρήσεις τη μεταφορά ζημιών τουλάχιστον στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Αυτό θα ωφελήσει τις εταιρείες που ήταν κερδοφόρες κατά τα έτη πριν από την πανδημία, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τις ζημίες που υπέστησαν το 2020-21 με τους φόρους που κατέβαλαν πριν από το 2020. Πρόκειται για μέτρο που, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ευνοήσει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τις προτάσεις της Κομισιόν ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες επιβαρύνσεις στα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών και νέες ανάγκες για δαπάνες στην κοινωνική προστασία και τα υγειονομικά συστήματα. «Τα κράτη-μέλη χρειάζονται σταθερά φορολογικά έσοδα για να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιταγές», υπογράμμισε, ο κ. Τζεντιλόνι, κι όμως χάνουν κάθε χρόνο περίπου 50 δισ. ευρώ λόγω διασυνοριακών απατών που συνδέονται με τον ΦΠΑ, 46 δισ. εξαιτίας της φοροδιαφυγής φυσικών προσώπων και 35-70 δισ. εξαιτίας των πρακτικών φοροαποφυγής των επιχειρήσεων. Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο στην Ε.Ε. «δεν αντανακλά μακροπρόθεσμες προτεραιότητες όπως η “πράσινη” και η ψηφιακή μετάβαση».

Η νέα πρωτοβουλία της Επιτροπής λαμβάνει χώρα καθώς εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του G 20 και του ΟΟΣΑ για μία διεθνή φορολογική συμφωνία, που θα αφορά τόσο τον Πυλώνα 1 (τους κανόνες για την κατανομή των κερδών ώστε να περιορίζεται η δυνατότητα μεταφοράς τους σε φορολογικά προνομιακούς προορισμούς) και τον Πυλώνα 2 (έναν ελάχιστο συντελεστή εταιρικής φορολογίας). 

Οπως αναφέρει αρμόδιος αξιωματούχος της Ε.Ε., η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον υπό τον Τζο Μπάιντεν στα θέματα αυτά «αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία» και η Ε.Ε. με τις ΗΠΑ «μαζί πρέπει να ηγηθούν» ώστε να υπάρξει επί της αρχής συμφωνία, ίσως και ως τον Ιούλιο. 

Οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν για να εφαρμοστεί η συμφωνία, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε η ίδια πηγή, θα χρειαστούν πολύ χρόνο, φτάνοντας «πέρα από το 2023».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή