Πρώτες κινήσεις στην αγορά κατοικίας από Noval

Πρώτες κινήσεις στην αγορά κατοικίας από Noval

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της και με κτίρια από διαφορετικές κατηγορίες σχεδιάζει στο προσεχές μέλλον η Noval Property ΑΕΕΑΠ. Η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε τομείς και αγορές ακινήτων που εμφάνισαν σημαντικές αντοχές κατά την πρόσφατη περίοδο της οικονομικής κρίσης και ήδη δρομολογεί τις δικές της κινήσεις. Μεταξύ των κατηγοριών που έχει ξεχωρίσει η διοίκηση της Noval περιλαμβάνονται τα διαμερίσματα και γενικότερα τα οικιστικά ακίνητα, τα data centers (κέντρα διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων), οι αποθήκες/logistics, οι φοιτητικές εστίες, οι γραφειακοί χώροι υψηλών προδιαγραφών και οι οίκοι ευγηρίας.

Οπως αναφέρει στον ετήσιο οικονομικό απολογισμό της η Noval, «η σταδιακή μετατροπή των διαμερισμάτων/κατοικιών και σε χώρους εργασίας αναμένεται να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο σχεδίασης και κατασκευής (υλικά, δίκτυα, μονώσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.). Εκτιμάται ότι, παρά τις υφιστάμενες χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν, τα διαμερίσματα θα προστεθούν ως σημαντικό στοιχείο στα χαρτοφυλάκια ΑΕΕΑΠ και επενδυτών τα αμέσως επόμενα χρόνια».

Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές Απριλίου η Noval προχώρησε στην απόκτηση οικιστικού ακινήτου στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Πρόκειται για κατοικία 422 τ.μ. με οικόπεδο 840 τ.μ. Το κόστος ανήλθε σε 1,26 εκατ. ευρώ. Εκτός από το εν λόγω ακίνητο, η εταιρεία συνέχισε να ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με νέα ακίνητα και φέτος, εστιάζοντας σε οικόπεδα κατάλληλα για ανάπτυξη. Παράλληλα, την ίδια περίοδο η Noval αγόρασε δύο οικόπεδα στην οδό Χειμάρρας. Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι επιφάνειας 1.635 τ.μ. και το κόστος ανήλθε σε 1,26 εκατ. ευρώ, ενώ για το μικρότερο, επιφάνειας 262,9 τ.μ., η εταιρεία κατέβαλε το ποσό των 225.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Noval διαθέτει το δεύτερο σε αξία χαρτοφυλάκιο ακινήτων μεταξύ του συνόλου των εταιρειών του κλάδου (εισηγμένων και μη), ύψους 365 εκατ. ευρώ. Συνολικά η εταιρεία ελέγχει 42 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 420.000 τ.μ. Κατά το 2020 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 70,2 εκατ. ευρώ, όπως η ολοκλήρωση του συγκροτήματος γραφείων The Orbit στη Λ. Κηφισίας, στο ύψος των Αμπελοκήπων, που μισθώνεται από την Beat, καθώς επίσης η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West. Τα έσοδα από μισθώματα της εταιρείας ανήλθαν σε 13,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων ανήλθαν σε 7,2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία σχεδιάζει ήδη τη δυναμική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της και κατά το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρεί στη δημιουργία ενός μοντέρνου επιχειρηματικού πάρκου γραφείων πολυτελείας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης στο Μαρούσι. Πρόκειται για τα πρώην γραφεία της Kodak, τα οποία αποκτήθηκαν σε κοινοπρακτικό σχήμα με το επενδυτικό fund Brooklane Capital. 

Το ακίνητο εξαγοράστηκε αντί ποσού 28,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση ακινήτων της Ektasis Development. Ο σχετικός διαγωνισμός «έτρεξε» από τις πιστώτριες τράπεζες πριν από μερικούς μήνες. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή