Πρόστιμα για εισηγμένες χωρίς ανεξάρτητα μέλη και γυναίκες στα Δ.Σ.

Πρόστιμα για εισηγμένες χωρίς ανεξάρτητα μέλη και γυναίκες στα Δ.Σ.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά πρόστιμα έως και 3 εκατ. ευρώ θα επιβληθούν σε εκείνες τις εισηγμένες επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εταιρική διακυβέρνηση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε σε όλες τις εισηγμένες σχετική επιστολή, με επισημάνσεις, διευκρινίσεις, συστάσεις και σαφή προειδοποίηση.

Μέχρι στιγμής, μία στις δέκα επιχειρήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει γενική συνέλευση εμφανίζεται να μην έχει συμμορφωθεί με τις νέες προβλέψεις, που επιβάλλουν τουλάχιστον το 25% των μελών του διοικητικού συμβουλίου να είναι γυναίκες και τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου όπως και των ελεγκτικών επιτροπών να είναι πραγματικά ανεξάρτητα και όχι συγγενικά ή εξαρτώμενα πρόσωπα.

Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος του Management Board της ESMA (European Securities & Markets Authority), η Επιτροπή «έχει προχωρήσει από πέρυσι, που ψηφίστηκε ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, σε μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, όπως έκδοση κανονιστικών αποφάσεων, κατευθυντήριων γραμμών και διευκρινίσεων με τη μορφή ερωταπαντήσεων (Q&A), για να συνδράμει τις εισηγμένες εταιρείες και να καταστήσει ευκολότερο το έργο τους όσον αφορά την προσαρμογή στο νέο πλαίσιο που ξεκινάει στις 17 Ιουλίου 2021». «Οι εισηγμένες εταιρείες πρέπει να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία», τονίζει και εξηγεί πως «σε αυτό αποσκοπεί και η επιστολή με τις διευκρινίσεις που στείλαμε προς όλες τις εισηγμένες ενόψει των γενικών συνελεύσεών τους, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αναρτήσουμε και επιπλέον διευκρινιστικές ερωταπαντήσεις (Q&As) για επιμέρους ζητήματα. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες μας όλο αυτό το διάστημα απαντούν σε επιμέρους ερωτήματα που θέτουν οι εισηγμένες εταιρείες, πρακτική την οποία θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα».

Οι κυριότερες υποχρεώσεις των εισηγμένων αφορούν τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, ιδίως όσον αφορά την πολυμορφία, την αναλογία και τον ελάχιστο αριθμό ανεξάρτητων μελών, τη συμμετοχή του υποεκπροσωπούμενου φύλου, σύμφωνα με την πολιτική καταλληλότητας που θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει, εξηγεί στην «Κ» η Αναστασία Στάμου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αλλες υποχρεώσεις αφορούν τη λειτουργία συστήματος εσωτερικού ελέγχου, τη σύνθεση και λειτουργία της επιτροπής ελέγχου. Η αντιπρόεδρος προειδοποιεί ότι «ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύουμε προληπτικά το πλαίσιο, αλλά θα επιβάλλουμε και κυρώσεις όπου διαπιστώνουμε μη συμμόρφωση». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «σε αυτή τη φάση, πιο σημαντική είναι η κατανόηση και η διαμόρφωση κοινής αντίληψης, με εξειδικεύσεις, κατευθύνσεις και διαβούλευση με τους φορείς. Καλούμε τις διοικήσεις των εισηγμένων να ενεργήσουν για την έγκαιρη και σωστή εφαρμογή του νέου πλαισίου και τους μετόχους να είναι σε εγρήγορση. Η καλή εταιρική διακυβέρνηση είναι άμεσα συνυφασμένη με την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά, που αποτελεί κοινό στόχο της πολιτείας, του επόπτη και των εμπλεκόμενων φορέων».

Τι δείχνουν, λοιπόν, τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το ζήτημα που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες παρακολούθησης εισηγμένων της Κεφαλαιαγοράς; Πάνω από το 90% των γενικών συνελεύσεων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής φέτος (26) και οι 17 από τις 19 που έχουν δημοσιεύσει πρόσκληση για ημερομηνίες μετά τη σημερινή, συζήτησαν ή θα συζητήσουν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (εκλογή νέου Δ.Σ., ορισμός νέας επιτροπής ελέγχου, έγκριση πολιτικής καταλληλότητας των μελών Δ.Σ. και εκλογή επιτροπής υποψηφιοτήτων και αμοιβών).

Η ορθότητα των αποφάσεων και η συμμόρφωση των εισηγμένων θα εξεταστούν εξονυχιστικά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τα τέλη του καλοκαιριού και μετά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή